Maďarští rowdies žádali smrt Jána Sloty

Maďarští fotbaloví fanoušci přinesli o víkendu na dva stadióny transparenty s protislovenskými hesly. Stálo na nich, že Slováci budou navždy "otroky Maďarů" a že šéf vládní nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota musí zemřít.

"Slováci, navždy zůstanete našimi otroky," stálo na transparentu během prvoligového zápasu mezi Honvédem a Újpeští v Budapešti. Slogan "Ján Slota musí zemřít!" a další protislovenský nápis byly k vidění na druholigovém střetnutí mezi Szolnokem a Ferencvárošem Budapešť v Szolnoku. Protislovenské nápisy se po zápase objevily také na internetových stránkách fotbalových fanoušků.

Slovenská diplomacie podobně jako předchozí protislovenské vystoupení maďarských nacionalistů nekomentovala. "Ministerstvo zahraničních věcí tak jako v případě předcházejících incidentů nevidí důvod komentovat činy nezodpovědných jednotlivců," citoval Nový čas mluvčího ministerstva Juraje Tomagu. Vyjádřit se odmítla i maďarská strana.

Urážlivým nápisům v Maďarsku předcházelo zveřejnění slovenského videoklipu, kde neznámí pachatelé pálili maďarskou vlajku. Video se objevilo na internetu a policie zahájila trestní stíhání.

ČTK

obsah | svět - svet