Slováci najúspešnejší v Čunove, aj v histórii

Slovensko sa stalo najúspešnejšou krajinou tohtoročných majstrovstiev Európy vo vodnom slalome, ktoré sa počas víkendu uskutočnili v Bratislave - Čunove. Reprezentanti Slovenska získali celkovo päť zlatých, dve strieborné a dve bronzové medaily. Žatvu cenných kovov slovenských vodákov rozšírili v nedeľu popoludní v seniorských kategóriách zlatými medailami Elena Kaliská v K1 žien, súrodenci Peter a Pavol Hochschornerovci v C2 a bronzom Peter Cibák v K1 mužov. V mužskom K1 triumfoval Paul Ratcliffe a v C1 Poliak Mariusz Wieczorek.

Súboj slovenských a českých reprezentantiek sprevádzal súťaž kajakárok. Po semifinále si Slovenky a Češky podelili prvých päť miest a bolo jasné, že sa o cenných kovoch rozhodne medzi nimi. Z víťazstva sa napokon tešila Elena Kaliská, pre ktorú to je druhý triumf na ME. Tridsaťročná rodáčka zo Zvolena zvíťazila s takmer štvorsekundovým náskokom pred Češkami Irenou Pavelkovou a Štěpánkou Hilgertovou. Hneď za stupňami víťazov skončila Gabriela Stacherová, tretia slovenská kajakárka Gabriela Zamišková obsadila deviate miesto. "Prvá jazda bola dobrá. V druhej by sa chybičky našli. V oboch som však dosiahla vyrovnaný čas, čo rozhodlo. Som rada, že som získala titul. Domáca pôda je výhodou, aj keď do určitej miery cítiť tlak. S podporou dobrého tímu a fantastických divákov som to však zvládla. Atmosféra pri trati bola fantastická," povedala Elena Kaliská.

Už tretí titul v rade získali súrodenci Peter a Pavol Hochschornerovci. Olympijským víťazom zo Sydney síce prvá kvalifikačná jazda nevyšla podľa predstáv, ale v ďalšom priebehu pretekov už zabrali a napokon sa radovali z cenného kovu. Po semifinále síce boli ešte druhí za Čechmi Jirasom a Máderom, ale výbornou finálovou jazdou si vybojovali prvenstvo. V najlepšej desiatke boli aj ďalšie dva slovenské deblkanoe. Na piatom mieste skončili Pavol Hric s Romanom Vajsom a na siedmom Milan Kubáň s Mariánom Olejníkom. "Škoda, že sme v semifinále ťukli. Vo finále sme už išli čisto a navyše nás hnali dopredu aj skvelí diváci. Bolo to ako na olympijských hrách. Výhodou bolo, že sme išli ako predposlední. Finálová jazda bola ideálna na to, aby sme dosiahli náš cieľ. Tretie zlato z Európy je najcennejšie, získali sme ho doma," povedal Peter Hochschorner. Veľkú radosť mal aj jeho brat a partner z lode Pavol. "Po víťazstve v hliadkach je radosť dvojnásobná. Nečakal som, že vyhráme trikrát za sebou a získame hetrik. Kvôli divákom boli tieto preteky náročné. Výhodou bolo, že máme na tejto trati dosť najazdené. Päť dotykov bránky, ako sa nám to stalo v kvalifikácii, si ani nepamätám. Upokojilo nás zlato z hliadok," dodal Pavol Hochschorner.

V kategórii C1 sa v semifinále slovenským kanoistom príliš nedarilo. Medzi desiatku najlepších sa ako posledný prebojoval iba Michal Martikán. Olympijský víťaz z Atlanty 1996 a strieborný zo Sydney 2000 však vo finálovom kole predviedol veľmi dobrú jazdu a posunul sa na konečné piate miesto. "Veril som, že na tohtoročnom šampionáte dosiahnem dobrý výsledok. V prvej jazde som však urobil zopár chýb. Pri tretej bránke sa mi zmenila voda a ja som neskoro zareagoval. Stratil som rytmus a zle som išiel najmä protivodné bránky. Nemôžem povedať, že som úplne nespokojný, ale dalo sa ísť aj lepšie. Chcem sa poďakovať divákom, vytvorili fantastickú atmosféru. Teraz chcem rýchlo zabudnúť na tieto preteky a sústrediť sa na ďalšie podujatia," povedal Michal Martikán, ktorý v doterajšej histórii ME má na svojom konte v súťaži jednotlivcov iba striebro z Roudnice (1998). Pre Juraja Minčíka ostali po 11. semifinálovej priečke finálové brány zatvorené. V prvej výsledkovej listine síce Minčík figuroval na 7. priečke, ale za dotyk na siedmej bránke mu rozhodcovia pripísali dve trestné sekundy a v poradí klesol. "Nebudem tajiť, že som naštvaný. Aspoň si môžem vychutnať budúci úspech. Myslel som si, že som siedmu bránku trafil. Rozhodcovia si to najskôr nevšimli," povedal po jazde Juraj Minčík. Vďaka dodatočnému trestu pre Minčíka sa do finále posunul Michal Martikán. Tretí Slovák Daniel Ovčarík skončil sedemnásty.

Pred finálovou jazdou mal veľmi dobrú východiskovú pozíciu kajakár Peter Cibák. Po semifinále, z ktorého čas sa rátal aj do finále, mal pred Paulom Ratcliffem 1,5-sekundový náskok. Vo finále však po prejazde čunovskou "Niagarou" ťukol do sedemnástej bránky a s dvoma trestnými sekundami klesol až na tretiu priečku. "Som trochu aj sklamaný, mohol som skončiť aj lepšie. Rozhodlo šťastie a skúsenosti súperov. Sústredil som sa na trať, divákov som nevnímal. Po Niagare som neudržal smer lode a zrazu som sa objavil pred bránkou. Mojím cieľom bolo umiestnenie do šiesteho miesta, čo som splnil," povedal Peter Cibák. Tesne pred bránami finále skončil Tomáš Mráz (11. miesto). Tretí slovenský kajakár Radoslav Orokocký obsadil 22. priečku.

Medailová tabuľka 4. ME vo vodnom slalome v Čunove:

Krajina Z S B
1. Slovensko 5 2 2
2. Česko 2 3 3
3. Francúzsko 1 4 3
4. Nemecko 1 1 2
5. V. Británia 1 1 0
6. Poľsko 1 0 2
7. Španielsko 1 0 0
8. Rakúsko 0 1 0

Historická medailová bilancia ME vo vodnom slalome:

1. Slovensko 11 6 5
2. Česko 8 11 6
3. Nemecko 5 6 6
4. Francúzsko 2 6 5
5. V. Británia 2 2 2
6. Taliansko 2 0 1
7. Slovinsko 1 2 2
8. Poľsko 1 1 4
9. Švajčiarsko 1 0 2
10. Španielsko 1 0 1
11. Írsko 1 0 0
12. Rakúsko 0 1 1
Markiza.sk

obsah | svět - svet