Čechům se vyplatí studovat ve Skotsku

Skotsko je ke studentům poměrně velkorysé a štědré. Vzdělání na tamních univerzitách je pro Brity zdarma, bezplatně tam mohou díky výjimce studovat i zahraniční studenti.

"Pokud rodiče studenta totiž nevydělávají více než 21 tisíc liber ročně, což je zhruba 80 tisíc korun měsíčně, a to v České republice vydělává málokdo, tak vláda každému studentovi z Evropské unie školné zaplatí," vysvětluje doktor Jan Čulík z glasgowské univerzity, vyučující na tamní katedře slovanských jazyků češtinu a literaturu. "Když tedy nejsou rodiče českého studenta milionáři, je studium ve Skotsku pro Čecha zadarmo," dodává. Naopak britští studenti v Anglii za roky strávené na vysoké škole zaplatí, a to až přes jedenáct set liber ročně, což je více než 50 tisíc korun.

Šance ke studiu se tak otevírá i pro Čechy, kteří se například nedostali na českou vysokou školu a chtějí zkusit štěstí v zahraničí. Samozřejmě však něco studenta stojí živobytí. To se odhaduje měsíčně na zhruba 500 liber v Glasgow, někde ale však až 700 liber, tedy v přepočtu až k 32 tisícům korun. To potvrzuje i Ilona Klemmová, která na stejné katedře vyučuje český jazyk a literaturu.

"Myslím, že v současné době potřebuje student na měsíc minimálně 550 liber, což by mělo pokrýt náklady na bydlení, jídlo i zábavu, " říká Klemmová. Univerzita se podle ní o studenty stará poměrně dobře, i když jsou služby poměrně drahé. Například náklady na bydlení na koleji se pohybují okolo 240 liber za měsíc. Hodně studentů ale také dostává stipendia a pracuje. "Nyní je spíše zvláštnost, když potkáte studenta, který nepracuje," říká. Minimální mzda je ve Skotsku asi 4,5 libry za hodinu, ale podle Jana Čulíka by to znamenalo, že by studenti museli pracovat asi třicet hodin týdně, což může být problém.

Možnost studovat zadarmo ve Skotsku prý ještě Češi plně neobjevili. "Je zde velké množství studentů, kteří jezdí studovat nejen do Glasgow českou literaturu, ale i jiné obory, v rámci programů Sokrates," říká Čulík. Zároveň tvrdí, že čeští studenti na univerzitách jsou.

Výjimka s placením školného se však nevztahuje na doktorandy. Ti mohou buď zažádat o grant, když na škole vyučují a zpracovávají postgraduální práci a školné za ně platí univerzita. Anebo musí platit školné, jehož cena je okolo tří tisíc liber ročně.

(iln)

obsah | svět - svet