Sklenaříková ponesie olympijský oheň

Olympijská ohňová štafeta sa už vrátila do Grécka. Necelé dva týždne pred tým, ako sa oheň rozhorí na Olympijskom štadióne v Aténach ju bude niesť aj Slovenka. Tejto pocty sa dostalo Adriane Sklenaříkovej.

"Je to pravda," potvrdzuje známa topmodelka, ktorá momentálne trávi najviac času v olympijskom meste, kde pôsobil jej manžel, francúzsky futbalista Christian Karembeu v tíme Olympiakosu. "Štafetu s ohňom ponesiem najbližšiu sobotu v Larisse. Detaily sa dozviem, keď tam pricestujem. Budem ju preberať z rúk Christiana, ale existuje aj možnosť, že mu štafetu odovzdám."

O tom, že sa zúčastní na štafete, vie Adriana Sklenaříková už niekoľko týždňov. "Najprv dostal ponuku Christian," vysvetľuje. "Keď mi to oznámil len tak medzi rečou, bola som nadšená a v dobrom som mu aj trochu závidela. Možno to neprijmem, v tom čase niečo mám, vravel. Okamžite som zareagovala, že to zoberiem za neho. O dva týždne neskôr som dostala ponuku aj ja..."

Rodáčka z Brezna však nakoniec takmer musela svoju účasť odriecť. "Nie som veľká športovkyňa a keď mi povedali, že môžem bežať až dva kilometre, zdalo sa mi to priveľa. Herečka Angelina Joliová, ktorá nedávno natáčala nový film v Grécku a organizátori ju prehovorili, aby bežala tiež, si nakoniec dohodla 500 metrov a túto trať som si zvolila aj ja. Začala som dokonca trochu trénovať, keď som prišla domov do Banskej Bystrice, vybrala som sa behať. Na druhý deň som však skončila v nemocnici - operovali mi slepé črevo."

Napriek tomu sa Adriana Sklenaříková na sobotu chystá. "Ponesiem štafetu iba symbolicky, menší úsek. Stále sa necítim vo forme, aj pri rýchlejšej chôdzi ma ešte pobolieva v boku, no výnimočnú šancu si nenechám ujsť. Niečo podobné som ešte nezažila a bude to pre mňa česť." Spolieha sa aj na podporu manžela, ktorý je trénovaný profesionál. "Keď bude zle, verím, že mi dá prvú pomoc," smeje sa slávna Slovenka, ktorá vo svete propaguje v rámci kampane Červeného kríža prvú pomoc

S manželom o týždeň opustí Grécko. Futbalista, ktorý získal titul majstra sveta i víťazstvo v Lige majstrov, má v najbližších dňoch podpísať nový kontrakt a modelka s najdlhšími nohami na svete s napätím čaká, kam povedú ich kroky. Do Atén sa však čoskoro vráti. "Sľúbila som, že sa zúčastním v predvečer olympiády na vztyčovaní slovenskej vlajky v olympijskej dedine i otvorení Slovenského domu," dopĺňa svoj najbližší program.

Cesta olympijského ohňa

Olympijská pochodeň má za sebou púť, akú nikdy v histórii neabsolvovala. Obletela svet za 36 dní a 9. júla sa vrátila na grécku pôdu. Zavítala na všetky kontinenty, do predchádzajúcich dejísk letných hier i do Pekingu, kde sa uskutočnia o štyri roky. Táto cesta vyšla na 30 miliónov eur. Do Atén na Olympijský štadión dorazí oheň 13. augusta.

Kto bežal s pochodňou

Na ohňovej štafete sa zúčastnili mnohé osobnosti. Pochodeň držali v rukách napríklad brazílsky futbalista Pelé, americký plavec Mark Spitz, rumunská gymnastka Nadia Comaneciová, ruský žŕdkár Sergej Bubka, americkí herci Sylvester Stallone a Tom Cruise, bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela či monacký princ Albert.

MICHAL ZEMAN

obsah | svět - svet