Finále měli v rukou čeští rozhodčí

Český rozhodčí Vladimír Šindler se sluchátkem na uchu ukázal do středu kluziště: Kanadský gól platí! Tak skončilo mistrovství světa v hokeji.

Kanada jásá, Česko vstřebává hokejový žal. Teprve sporný gól extravagantního kanadského útočníka Ansona Cartera v prodloužení včera v helsinské Hartwall Areně ukončil drásavě dramatické finále se Švédskem.

Carterovu akci vedenou od zadního mantinelu musel český sudí Šindler za rozčileného pískotu diváků konzultovat s krajanem Halasem u videa. Kanaďané se nejprve sesypali na oslavnou hromadu, pak snad pět minut napjatě čekali na verdikt. Byl puk za čárou? Nebyl? Nakonec mohli v bujarém křepčení pokračovat. Vyhráli totiž 3:2. Naposledy triumfovali před šesti lety právě v Helsinkách.

Finálový zápas na hokejovém mistrovství světa řídil český rozhodčí po pěti letech. A hned se dostal do jedné z hlavních rolí. Spornou situaci ze 74. minuty konzultoval s videorozhodčím Pavlem Halasem, který pískal finále šampionátu jako poslední Čech v roce 1998. Tehdy se stali mistry světa Švédové.

(mp)

obsah | svět - svet