Šebrle obhájil sedmibojařské zlato

Vícebojař Roman Šebrle potvrdil, že česká atletika v něm má zlatou jistotu. Na halovém mistrovství Evropy v Madridu vyhrál sedmiboj v součtu 6232 bodů, přestože se na šampionát speciálně nepřipravoval a nezávodil v nijak oslnivé formě. I tak obhájil titul a získal už šestou velkou zlatou medaili v kariéře. Naposledy prohrál na mistrovství světa v Paříži 2003.

Olympijský vítěz a světový rekordman v desetiboji získal titul až v závěrečném kilometrovém běhu, před kterým ztrácel na Rusa Alexandra Pogorelova 55 bodů. Nakonec ho porazil o 121 bodů. Jeden z nerychlejších kilometrů v kariéře Šebrleho zcela vysílil, takže po doběhu ležel na zemi téměř pět minut.

Český favorit vstoupil do soutěže solidním během na 60 metrů v času 7,06 sekundy, zradila ho ale jindy silná dálka. Výkon 757 centimetrů Šebrleho nepotěšil. "První pokus byl dobrý, ale pak jsem to pokazil. Přišel jsem tam o 60 bodů," hořekoval. Ani vrh koulí do vzdálenosti 15,27 metru nebyl nijak oslnivý. "Je to těžký, když to nemám naházený," řekl.

Chytil se ve skoku vysokém, v němž překonal 209 centimetrů. "To bylo dobré. Výška mi jde, ať jsem ve formě nebo ne," radoval se.

reklama Rozčiloval ho pouze špatně postavený časový program, neboť první den vícebojaři stihli v rekordně krátké době takřka za půl dne. "Museli jsem vstávat strašně brzo a pak jsem měl celé odpoledne volno," zlobil se Šebrle. V úvodní disciplíně druhého dne se mu nepovedl náběh na první překážku a už se do konce šedesátky nesrovnal. "Až do poslední překážky jsem cítil, že to jede. Ale není to bohužel sto desítka," uvedl. Skok o tyči přes pět metrů ho udržel na dosah Pogorelovovi. "Tyč byla dobrá," pochválil se. V závěrečném kilometru pak už Rusovi nedal šanci a utekl mu o více než 16 sekund.

LIDOVKY

obsah | svět - svet