Šebrle v Götzisu vyhrál i s žaludečními problémy

Roman Šebrle vydřel vítězství v tradičním desetiboji v Götzisu. O páté prvenství za sebou musel olympijský vítěz bojovat až do posledních metrů v závěrečné patnáctistovce, v níž odrazil nápor svého tréninkového partnera Attily Zsivóczkého z Maďarska. Třetí byl v osobním rekordu Rus Alexander Pogorelov. Šebrle se přitom potýkal se žaludečními problémy a zvažoval dokonce odstoupení ze závodu.

Šebrle nashromáždil 8534 bodů a Zsivóczkého porazil o 54 bodů. Pogorelov nasbíral 8429 bodů a vylepšil si osobní rekord o více než 250 bodů. Letošní výkon vítěze v Götzisu je nejhorší od roku 1991, kdy předvedl Kanaďan Michael Smith součet 8427 bodů.

Vyhrávají jen Češi

Šebrle prodloužil vítězství českých vícebojařů v rakouském městečku na sedm let, neboť před ním v letech 1999 a 2000 vyhrál Tomáš Dvořák. Šebrleho výkon je jeho třetí nejhorší při devátém startu v Götzisu. Nižší bodový součet předvedl jen v letech 1997 (8330) a 1999 (8426).

Už úvodní běh na 100 m Šebrleho nemile zaskočil. Až čtrnácté místo a nejhorší čas v desetiboji od roku 1996 (11,06) nečekal. "Vůbec to neběželo," pravil. Bryan Clay v té chvíli vedl o úctyhodných 126 bodů a vzájemný duel se pro českého atleta vyvíjel zle.

Hned skok daleký však Američana vyřadil ze hry. Clayovi se totiž ani jeden pokus nevydařil a ztratil na svůj standardní výkon kolem 500 bodů. V ten moment se naopak zdálo, že Šebrleho v cestě za pátým vítězstvím nic neohrozí. Jenomže po výjimečně vydařené dálce, po níž se dostal do vedení, Šebrle při vrhu koulí a zejména po skoku vysokém zjistil, že nemá formu. "Dálka byla skvělá, ale po výšce jsem se už nedivil ani té nevydařené stovce," vykládal.

Dvořák ani Ryba závod nedokočili

V té chvíli bylo jasné, že se žádný výkon nejvyšší světové kvality v Götzisu nezrodí, navíc vinou zdravotních potíží odstoupili další dva Češi v soutěži Dvořák a Jiří Ryba. Po kouli se do vedení dostal skvěle závodící Pogorelov a Šebrle se za ním vezl na druhé pozici až do závěrečného běhu na 1500 metrů.

"I bez formy se dá závodit," řekl Šebrle, který se cítil velmi unaven a stěžoval si na problémy se žaludkem. "Před čtyřstovkou jsem málem zvracel," prohlásil. Přesto jedno kolo oběhl na svůj stav prý dobře. "Uvidíme zítra," řekl po prvním dnu Šebrle a dokonce hovořil o předčasném konci.

Výtečně se rozzávodil Šebrleho tréninkový kolega Attila Zsivóczky z Maďarska, jenž se po výšce dostal na třetí pozici a předváděl životní výkony. "Přeji mu to," komentoval Šebrle, jehož v Götzisu slabší rychlostní schopnosti dokumentoval i závod na 110 m překážek. "Možná na mě leze nemoc, ale nechci se vymlouvat," řekl Šebrle.

Pogorelov se v druhém dnu překonával, v disku i skoku o tyči si vytvořil čtvrtý a pátý osobní rekord a Šebrlemu se vzdálil na největší rozdíl 157 bodů. Právě v tyčkařském sektoru nabral v prvním dnu nudný desetiboj v Götzisu nový rozměr. Vpřed se dral Zsivóczky a náskok Šebrleho stáhl na nicotných devět bodů. A jako skvělý běžec měl v té chvíli velké šance na celkové vítězství.

Desetiboj se lámal v oštěpařském sektoru. Zatímco Pogorelov poprvé během víkendu zaváhal a Šebrle jeho náskok stáhl na 31 bodů, Zsivóczky hodem k 63 metrům jasně zaútočil na svého parťáka z tréninku. Závěrečný závod na 1500 metrů však maďarský rekordman nezvládl a Šebrle se ho dokázal udržet na potřebný odstup. V cíli pak mohl s úsměvem zvednout ruce nad hlavu. V Götzisu už popáté za sebou.

(iln)

obsah | svět - svet