Šebrle v Paříži stříbrný, Dvořák čtvrtý

V desetibojařském běhu na 1500 metrů se zázrak nestal. Roman Šebrle potřeboval na zlato porazit Američana Toma Pappase o 28 sekund, to zámořský borec nedovolil. Šebrle tak bere stříbro, Tomáš Dvořák se v poslední disciplíně posunul na čtvrté místo, broznový je Kazach Karpov.

Šebrle získal první cenný kov pro českou výpravu v Paříži a zároveň se stal prvním českým stříbrným medailistou v historii MS. Před ním to dokázali za federálních dob pouze dvakrát chodec Jozef Pribilinec (1983 a 1987) a běžkyně Taťána Kocembová (1983).

Bodový součet vítězného Pappase činí 8750 bodů, Šebrle nasbíral o 116 bodů méně. Pro samostatnou Českou republiku získal Šebrle devátou medaili v historii mistrovství světa, ve společném součtu s československými úspěchy jde o jednadvacátý cenný kov.

Oštěp a smolný přešlap

Český reprezentant Roman Šebrle v devátém dějství prokázal bojovné srdce. V posledním pokusu se vybičoval k ohromnému výkonu, oštěp poslal někam k hranici 74 metrů, jenže pokus neustál a přešlápl. Započítal se mu tak druhý pokus 69,79 m. Před poslední disciplínou (běh na 1500 metrů) je druhý za Američanem Pappasem, který hodil 65,90 metru. Oštěp nevyšel Karpovovi - 47,53 m.

Tomáš Dvořák je průběžně pátý, když jeho oštěp dolétl na značku 67,10 m.

Šebrlemu chybí na Pappase ztrácí 179 bodů a Američan si svou zlatou příčku zřejmě pohlídá. "K čemu gratulace, spíš bych měl přijímat kondolence," řekl po hodu oštěpem Šebrle. "Že jsem dvakrát nedošlápl dálku, to už jsem kousnul, ale tohle fakt nekousnu," truchlil Šebrle, který by se třetím pokusem dostal do reálného boje o zlato. Hod se mu povedl, prý byl životní. "Možná se přihlásím do klubu smolařů," hlásil.

Pappas si na letošním americkém mistrovství udělal na 1500 metrů desetibojařský osobní rekord časem 4:48,12 minuty. Pokud by ho chtěl Šebrle porazit, musel by si vytvořit osobní rekord lepší času 4:20,30 min. Jeho maximum je 4:21,98. Pappase český desetibojař potřebuje zdolat o 28 sekund.

Tyč

V tyči Šebrle překonal laťku ve výšce 480 cm a na kontě měl po 8. části desetiboje 7032 bodů a patřilo mu 3. místo za Pappasem a Karpovem.

Na tradičním mítinku v Götzisu letos Šebrle prohrával s Pappasem po skoku o tyči o 82 bodů, ale nakonec o 222 bodů vyhrál. Američan však tehdy vypustil závod na 1500 metrů, takže se dá očekávat, že o vítězi v Paříži rozhodne jen pár bodů v případě, že oba favorité hodí oštěpem svůj standard. "Budu bojovat až do konce," křikl po tyči Šebrle.

Obhájce titulu Dvořák se propadl z páté pozice na sedmé místo. Do čela se dostal díky výkonu 510 cm Američan Tom Pappas, jenž má nyní 7270 bodů.

Na poslední chvíli

V disku, sedmé disciplíně mistrovského desetiboje, dosáhl Šebrle druhého nejlepšího výkonu v poli čtrnácti statečných, kteří stále pokračují. Za hod dlouhý 47,47 metru získal 818 bodů. Tomáš Dvořák hodil 45,47 m.

První pokusy v disku vedoucím závodníkům příliš nevyšly. Šebrle poslal nářadí na značku 46,35 m, Karpov zahájil hodem o dvacet centimetrů kratším a dosud druhý Američan Tom Pappas hodil dokonce jen 44,49 m.

Druhý pokus se světovému rekordmanovi Šebrlemu také nevydařil, disk doletěl jen ke 43 metrové hranici. Ve druhé sérii se nevedlo ani Pappasovi, naopak výrazně si polepšil Karpov - 47,38 m.

Šebrle se ale opřel do posledního hodu a výkonem 47,47 se zařadil za Lobodina, který ovládl diskařský kruh výkonem 48,36 m. Pappas nezůstal zpět a v poslední sérii si také spravil náladu hodem dlouhým 46,94 m. Dvořák zaznamenal nejdelší výkon v druhé sérii a připsal si za něj 777 bodů. "Už dva roky jsem takový výkon nehodil. Není to sice žádný zázrak, ale jde to. Na všech mistrovstvích světa jsem hodil podobný výkon, takže mám vlastně diskařskou formu," byl spokojen.

Zkažené překážky

Šebrle měl na úvod druhého dne soutěže znovu o čem přemýšlet. Na nepříliš vydařený první den navázal pokaženým během na 110 metrů překážek. Šebrle se nevyspal dobře. Po prvním ulitém startu zaspal v blocích a už se nedostal do rytmu.

Dvořák po hodně nepovedené čtyřstovce, kterou v desetiboji běžel nad 50 sekund poprvé po devíti letech, předvedl dnes na překážkách svůj letošní nejlepší výkon 14,15 sekundy a posunul se o jedno místo výše na pátou pozici. Vedoucí Karpov i druhý Pappas by sice měli být o něco slabší ve zbývajících disciplínách, ale Karpov si již v Paříži zlepšil čtyři osobní rekordy. Šebrle i přes nezdar na překážkách má stále šanci bojovat o zlato.

První den

První den nejlépe zvládl Karpov z Kazachstánu, který nasbíral 4599 bodů. Za ním se seřadili Američan Tom Pappas a Roman Šebrle.

Oba favorité zaostali za svými možnostmi - světový rekordman Šebrle měl mezisoučet 4423 bodů, na svůj letošní nejlepší výkon z Götzisu (8807) ztrácel 159 bodů a na osobní rekord propastných 252 bodů. "Nejsem spokojen, ale ani Pappas nejde super, takže to ještě bude zajímavý závod," řekl mistr Evropy.

Dvořákovi se po slibném začátku hrubě nepovedly dvě poslední disciplíny, přesto figuroval na šesté pozici se součtem 4145 bodů. Od stupňů vítězů ho dělilo 278 bodů a v jeho reálných možnostech je podle papírových předpokladů čtvrtá pozice. Obhájce titulu byl po čtyřstovce natolik rozladěn, že odmítl cokoliv komentovat. "Musel jsem utéct, protože bych se asi rozbrečel," omlouval se dnes. "V závěru už jsem měl co dělat, abych vůbec doběhl," dodal.

"Pappas mě trochu překvapil na čtyřstovce. Čekal jsem, že vytuhne, že ho přejedu, ale nakonec jsem vytuhl já. Udělal si osobák," komentoval závěrečnou disciplínu Šebrle. "Ale ztráta 123 bodů není tak špatná, počítal jsem, že dostanu tak 140," hlásil Šebrle, který má silnější druhý den.

"Musím mít větší štěstí, než jsem měl dneska," namítl Šebrle. "Karpov jede super, ještě to bude zajímavý. Ale všechno záleží na druhém dnu. Musím ale přiznat, má fazonu," poznamenal včera večer desetibojař a spěchal na masáž a odpočívat. "Jsem unaven, protože jsem šel na plné kule, nikdy jsem tak v konci netahal jako dneska," přiznal. I Karpov je v druhé části desetiboje o dost slabší než Šebrle.

NOVINKY

obsah | svět - svet