Prezident Schuster medzi kanadskými Slovákmi

Dnes ich je asi 50- až 100-tisíc a do Kanady prichádzali už od konca 19. storočia. Reč je o kanadských Slovákoch a ich potomkoch, ktorí ani ďaleko od domova nikdy nezabúdali na svoju vlasť. 10. 6. sa v Ottawe s ich predstaviteľmi stretol prezident SR Rudolf Schuster a na pôde tamojšej univerzity sa osobitne poďakoval najmä profesorovi Markovi Stolarikovi, zakladateľovi jedinej Katedry slovenských dejín a kultúry na americkom kontinente.

Kanadskí Slováci zozbierali pred 12 rokmi na jej vznik 3 milióny dolárov. Veľkú vďaku tlmočil včera prezident Schuster aj Adrienne Clarksonovej, generálnej guvernérke Kanady, za to, že táto "krásna, bohatá a žičlivá'' krajina poskytla niekoľkým generáciám našich krajanov v ťažkých časoch útočisko, slobodu a nový domov.

V rámci návštevy prezidenta SR v Ottawe podpísal včera prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Michal Ľach dohodu o spolupráci s partnerskou kanadskou organizáciou. Dnes R. Schuster oficiálnu návštevu Kanady preruší, aby sa vo Washingtone stretol s prezidentom USA Georgeom Bushom.

IMRO INFO

obsah | svět - svet