Schustera ocenila najstaršia univerzita na svete

Prezident Rudolf Schuster sa v sobotu zaradil do okruhu významných svetových osobností. Pri príležitosti otvorenia nového akademického roka na Bolonskej univerzite prevzal prestížnu cenu Sigillum Magnum, ktorej nositeľmi sú napríklad pápež Ján Pavol II., bývalí talianski prezidenti Giuseppe Saragat, Alessandro Pertrini či španielsky princ Felipe alebo nemecký prezident Johannes Rau.

Ako uviedol Schuster vo svojom prejave, ktorý predniesol v taliančine, ocenenie vníma ako dôkaz úspešne sa rozvíjajúcich vzťahov medzi Slovenskom a Talianskom. Zároveň vyslovil presvedčenie, že táto spolupráca sa po vstupe SR do Európskej únie ešte viac upevní.

Pred slávnostným zhromaždením, v ktorom nechýbal ani bývalý profesor univerzity a súčasný predseda Európskej komisie Romano Prodi, Schuster spomenul význam Alexandra Dubčeka. S jeho menom sa podľa hlavy štátu nerozlučiteľne spája nová etapa vzájomných slovensko-talianskych vzťahov. Práve Bolonská univerzita zohrala v spoločenskom i politickom živote Dubčeka významnú úlohu, keď mu pred 15 rokmi udelila čestný doktorát v odbore politických vied, uviedol Schuster.

"Bola to jasná správa o blízkej zmene pomerov v Európe a začiatku nových vzťahov medzi Východom a Západom," konštatoval. Ako dodal prezident, Dubček sa vrátil do verejného života po vyše 20 rokoch cez Bolognu a jej univerzitu. Pripomenul, že práve Slovenská národná rada, ktorej predsedal, Dubčeka ako jedna z prvých československých inštitúcií podporila.

"Hneď po mojom zvolení za predsedu slovenského parlamentu som pridelil Alexandrovi Dubčekovi, aj keď nebol poslancom, pracovňu, telefón a k dispozícii mal i sekretárku," vysvetlil.

K Dubčekovmu odkazu sa vracia Slovensko i v súčasnosti, keď stojí na prahu euroatlantických štruktúr. Napĺňa tak jeho myšlienky o spoločnom európskom dome.

Po slávnostnom udelení ocenenia prezident obeduje s rektorom univerzity Pierom Ugom Calzolarim i Romanom Prodim. Následne sa zúčastní v priestoroch univerzity na otvorení výstavy Alexander Dubček - Taliansko a Európa. Späť do vlasti by mal priletieť vo večerných hodinách.

PRAVDA

obsah | svět - svet