Ropu od Saddáma dostali aj slovenskí komunisti

Komunistická strana Slovenska mala dostať v roku 1999 od Saddáma Husajna 4 milióny barelov ropy. Vyplýva to zo zoznamu, ktorý zverejnil francúzsky server Proche Orient info venujúci sa spravodajstvu z Blízkeho východu.

Redakcia servera tvrdí, že ide o doslovný preklad zoznamu, ktorý v nedeľu uverejnil bagdadský týždenník al-Mada. Autentickosť zoznamu potvrdili viacerí členovia irackej vládnej rady. Hovorca Irackého národného kongresu Entifan Kanbar dokonca povedal, že zverejnené údaje sú "len vrchol ľadovca".

Politici KSS akékoľvek styky s Husajom vylúčili a poslanec KSS Karol Fajnor povedal, že "je to na smiech". Podobne reagovali predstavitelia SDĽ, ktorá vznikla transformáciou pôvodnej KSS. Jozef Migaš povedal, že kontakt s Irakom "za obdobie, čo som bol predsedom SDĽ, absolútne vylučujem".

Bývalý veľvyslanec v Iraku Karol Sorby v rokoch 1993 - 1997 si spomenul na niekoľko slovenských návštev v Bagdade, ktoré tam prišli aj napriek obchodným sankciám.

Asi v roku 1996 tam bol bývalý komunistický minister zahraničia Bohuslav Chňoupek, Sorby tam videl aj bývalého štátneho tajomníka Mečiarovej vlády Mariána Mojžiša.

"Prišiel tam v rámci ropných záujmov," spomína Sorby. Mojžiš neskôr prešiel do firmy Petrimex a oženil sa s bývalou Mečiarovou sekretárkou Annou Nagyovou.

Riaditeľ slovenskej pobočky Interpolu Tibor Baráth ešte včera nevedel, že na zozname sa ocitla Komunistická strana Slovenska a okrem toho, že sa im včera podarilo spojiť so slovenským zastupiteľstvom v Bagdade, nemal žiadne nové informácie.

Iracké orgány chcú celý prípad prešetrovať práve cez Interpol. Nebude to jednoduché, lebo námestník irackého ministra ropného priemyslu Abdel Kútub agentúre AP povedal, že mnohé dokumenty boli zničené. Zoznam obsahuje mená množstva subjektov od politických strán cez rôzne spoločnosti až po konkrétnych ľudí. Mali dostávať úplatky za lojalitu k Husajnovi, často vo forme nelegálneho obchodu s vtedajším irackým režimom.

(mik, rk), SME

obsah | svět - svet