Belgičany vyděsil český Saddám

Nynější agresivní protesty muslimů proti karikatuře Mohammeda zasáhly i do života českého výtvarníka Davida Černého. Starosta obce Middelkerke na západě Belgie totiž v obavě z reakce lidí zakázal vystavení Černého sochy Shark, která ukazuje bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna svázaného ve žraločí poloze v akváriu.

Michel Landuyt dostal strach z možné odvety muslimů a vykázal Černého Saddáma z veřejného pozemku obce, na němž budou rozestavěna díla v rámci dubnového festivalu moderního umění Beaufort 2006.

"Je to příliš šokující socha. Kolem místa, kde měla stát, chodí i děti, a ty by to nemusely dobře vstřebat. To zaprvé," říká starosta Landuyt a pokračuje. "Vadí mi i to, že se tu ukazuje ve zmrzačené poloze člověk, který stále žije a ještě nebyl odsouzen, takže i na něj se vztahuje presumpce neviny. A konečně, nechci provokovat. Když se člověk podívá na televizi a zjistí, co se děje kvůli jedné karikatuře, nemůže si být jistý nějakým násilným útokem."

Sám říká, že v sedmnáctitisícovém Middelkerke "žádná muslimská komunita není, muslimové tu jsou možná dva tři," to ale podle něj na věci nic nemění. "Prostě nechci zbytečně riskovat konflikt s muslimy a zneklidňovat místní, protože problémy nemůžu vyloučit," dodává starosta.

Azyl soše zřejmě nyní poskytne Muzeum moderního umění v pět kilometrů vzdáleném přímořském letovisku Oostende.

Právě ředitel muzea Willy van den Bussche chtěl, aby Černého Saddám stál v prostoru v Middelkerke připomínajícím svým tvarem bunkr, v němž se irácký diktátor ukrýval před svým zatčením. "Starosta Landuyt se mi nejdříve snažil můj záměr rozmluvit, říkal, ať se podívám, co se dělo na pařížských předměstích anebo teď v Dánsku, že riskujeme teroristický útok. A nakonec řekl, že jde o obecní pozemek a on nedá k instalaci sochy povolení. Tak jsem se rozhodl umístit sochu k nám do muzea -- je to federální půda," popisuje Willy van den Bussche.

Argumenty Landuyta si není jistý, protože "Saddám je něco jiného než Mohammed." "Je sice pravda, že socha Davida Černého nahání hrůzu, ale je to velmi dobrý a zajímavý kus a umění má provokovat," říká šéf muzea. S tím souhlasí i starosta Middelkerke. "Na provokaci by ale měli být lidé připraveni, což v muzeu Moderního umění budou. Takový prostor mi přijde vhodnější," dodává Landuyt.

Sám David Černý, který se při tvorbě nechal inspirovat slavným dílem Damiena Hirsta, který do akvária s formaldehydem v roce 1991 umístil skutečného žraloka, na rozruch okolo své sochy říká: "Doneslo se to ke mně až ex post. O umístění sochy nerozhoduju já, ale kurátoři výstavy a ti mi jen sdělili, že to bude stát jinde."

Strach starosty je podle něj "zřejmě reálný, protože když někdo kvůli jedné karikatuře zapaluje ambasády, tak jsou obavy asi na místě." "Naše civilizace už tyhle metody středověku opustila, islámská zjevně ne, tak se starosta prostě nějak brání," dodává David Černý.

KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ

obsah | svět - svet