Česko je nejvíce proizraelský stát v Evropě

Česká republika může být považována za stát, který v Evropě nejvíce sympatizuje s Izraelem. V izraelském deníku The Jerusalem Post to napsal profesor Barry Rubin, který se nedávno v Praze účastnil konference NATO a širší Střední východ.

"Po půl století nacistické a komunistické vlády, Češi nejeví náklonnost k radikálním ideologiím, respekt k diktátorům, toleranci k propagandě, ani netrpí iluzemi o oprávněnosti terorismu," vysvětlil své poznatky autor několika knih o izraelsko-palestinském konfliktu.

Rubin upozorňuje na Mnichov

Rubin v komentáři otištěném renomovaným pravicovým deníkem poukazuje na paralelu, již před časem použil i izraelský premiér Šaron. Ten poukázal, že se Západu nevyplatilo v roce 1938 zradit Československo, protože Hitler i přes zisk čs. pohraničí rozpoutal celoevropský konflikt.

Premiér z toho vyvodil, že Izrael dnes nesmí učinit stejnou chybu a vyslyšet hlasy volající po izraelských ústupcích militantním Palestincům. "Češi mají bohaté zkušenosti s tím, jak lehce mohou arogantní, neznalí a zlovolní rozhodovat o přežití jiných. Blahoslavení, kteří jim nemusejí naslouchati," napsal Rubin v listu, který má čtenáře i ve vlivné komunitě amerických Židů.

BŘETISLAV TUREČEK

obsah | svět - svet