Čeští agenti pronikli do Al-Kajdy

Česká vojenská rozvědka má v Afghánistánu a v dalších zemích, kde operuje Al-Kajda, špičkové agenty. Jejich informace mají i podle mínění spojenců z NATO neocenitelnou hodnotu v boji proti terorismu. Bezprostředně po loňských teroristických útocích na New York a Washington získala například rozvědka tři velmi cenné informace. Minimálně jedna se týkala bezpečnosti Česka.

"Už den po útocích na Světové obchodní centrum jsme s jistotou věděli, že Česku nehrozí bezprostřední nebezpečí teroristických útoků, že prostě nejsme na řadě. A to mělo tehdy pro rozhodování vlády obrovský význam," tvrdí vlivný zpravodajský důstojník. Otázku, jak rozvědka přišla k těmto informacím, nechal rozvědčík bez komentáře. "Mohu říci jen to, že naši lidé venku nejsou bezvýznamní pěšáci, ale hodně velká esa. O tom ani na chvíli nepochybujte."

Vojenská rozvědka se podle důvěryhodných informací z diplomatických kruhů soustředila na oblast Středního východu už v první polovině 90. let. "Prostě jsme si ten prostor tehdy vytipovali jako riziko, jež nás může dříve či později ohrozit. Stoprocentně nám to vyšlo. Informace, které odtamtud dnes dostáváme, jsou výsledkem mnohaleté systematické práce," vysvětlil expert. Američané před 11. zářím podle českých expertů nedocenili práci agentů v terénu. Soustředili se na vývoj ojedinělých technických zpravodajských prostředků. "My jsme se vydali jinou cestou, a tou je získávání a příprava lidí v zemi, která nás může ohrozit," řekl důstojník.

To však podle něj neznamená, že by zvláštní služby USA neměly své informace. Před 11. zářím jich dokonce o možných útocích získaly dost, ale nevyhodnotily je správně. "Rovněž značný počet zpravodajských služeb USA (je jich 14 - poznámka autora.) je někdy na překážku v koordinaci a výběru priorit, na něž je nutné se soustředit," připomíná český rozvědčík.

Přiznává nicméně, že 11. září i jej šokovalo. "Po mnoho měsíců jsme dostávali zprávy, že se chystá něco velkého, že se něco stane. Nevěděli jsme ale, kde a kdy. Al-Kajda tu operaci perfektně utajila." Kdo vůbec pracuje pro českou vojenskou rozvědku? "Jsou to lidé, kteří porušují zákony své země a riskují přitom životy," říká expert a dává tím najevo, že nejde o Čechy.

Vojenskou rozvědku ohrožuje únik zpráv z ministerstva obrany

Česká vojenská rozvědka má sice kvůli informacím, které spojencům poskytla po 11. září, dobrý zvuk, ale zároveň ji diskreditují úniky zpráv z ministerstva obrany. Špičkovým českým agentům, jimž se podařilo proniknout na vlivné posty v zemích, kde operuje teroristická organizace Usámy bin Ládina Al-Kajda, jde nyní zřejmě o život. Experti proto předpokládají, že se mohou na čas stáhnout, anebo definitivně odmlčet a přerušit práci s rozvědkou. Agenty totiž znepokojují úniky tajných zpravodajských informací z ministerstva obrany o lidech, kteří ve službě pracují.

Nervozita a prohlášení ministra Tvrdíka

Nervózní jsou podle expertů i z prohlášení ministra obrany Jaroslava Tvrdíka o tom, že poté, co podal na bývalé šéfy rozvědky trestní oznámení, budou následovat "možná i ve větším počtu další, může to být otázka hodin, maximálně dnů", řekl Tvrdík pro včerejší Právo.

"Naši agenti, kteří nám dodali špičkové informace o teroristech, se teď přirozeně obávají, že budou dříve nebo později zveřejněna jejich jména. Nemají zkrátka pod vlivem permanentních úniků tajných informací z ministerstva obrany jistotu, že mezi zprávami, které opakovaně z resortu již delší dobu unikají, se neobjeví i jejich spisy," varuje vlivný důstojník české zpravodajské služby. V první řadě jde sice o životy a bezpečnost desítek nepostradatelných agentů české rozvědky, ale v druhé řadě také o životy stovek a možná tisíců civilistů, které mohou včasné a kvalifikované informace o teroristech ušetřit.

Rozvědka by mohla přijít o informace

Tyto cenné zprávy by však mohly nyní české rozvědka chybět, protože se agenti ze strachu před prozrazením odmlčí. V tom případě se bude muset Praha spolehnout výhradně na informace spojeneckých zpravodajských služeb. A to i přesto, že to byli právě Češi, kteří poskytli Američanům po 11. září mimořádně cenné zprávy o plánech teroristů.

Vojenská rozvědka sbírá informace o vojenských a jiných rizicích, které Česku hrozí. Dlouhodobě se specializuje na monitorování terorismu, kam například patří i pašování zbraní či takových technologií, které mohou být zneužity k jejich výrobě. Rozvědka se kromě toho zaměřuje i na nežádoucí migraci, která by mohla destabilizovat Česko. "Uprchlíky sledujeme ještě dlouho před tím, než dorazí k našim hranicím," naznačuje důstojník rozvědky. Jeho služba se zajímá i o to, jak mohou tenčící se surovinové zdroje, dokonce i pitné vody, ohrozit bezpečnost Česka a jeho spojenců.

STRUKTURA VOJENSKÉ ROZVĚDKY
o sekce odposlechů
o sekce analýzy informací
o operativní sekce
o sekce radioelektronického boje
o sekce vojenské geodezie
o protiteroristická výsadková jednotka
o vojenští a letečtí přidělenci na velvyslanectvích Česka

Celkem jde asi o 2500 lidí

JAN GAZDÍK, iDNES

obsah | svět - svet