Rowlingová kvůli klecovým lůžkům míní jet do Prahy

Snímek malého pacienta psychiatrické léčebny u Prahy Vaška Kotka stál za kampaní veleúspěšné britské spisovatelky Joanne Kathleen Rowlingové proti klecovým lůžkům v Česku. Autorka příběhů o Harry Potterovi to sdělila včerejšímu vydání britského nedělníku The Sunday Times, když vůbec poprvé od skandálu z léta 2004 objasnila okolnosti svého tažení za změnu v českých zdravotnických zařízeních.

Rowlingová se podle týdeníku chystá také přijmout pozvání českých činitelů a přijet do Prahy oficiálně. Termín návštěvy ale v článku nezmiňuje.

Rowlingová, jejíchž příběhů o Harry Potterovi se dosud prodalo 300 miliónů výtisků, což autorce vyneslo v přepočtu 22,5 miliardy korun, před dvěma lety zasáhla do diskuse o používání klecových lůžek s mříží nebo sítí v ČR natolik razantně, že tehdejší ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi tato lůžka urychleně zakázal, za což si vysloužil kritiku prezidenta Václava Klause.

"Když jsem viděla Vaška v kleci obklopeného špínou, bylo mi jasné, že musím něco udělat," napsala autorka v literární příloze nedělníku. Snímek si prý padesátkrát okopírovala a hned na druhý den ho začala rozesílat s komentářem různým charitativním organizacím. Přiznává také, že kampaň cíleně postavila na svém autorském věhlasu a vlivu.

Bez dalšího vysvětlení ale dodává, že hlavní směr její kampaně se postupem času změnil: dnes se věnuje především Rumunsku, kde údajně zůstává v klecových lůžkách až 30 tisíc dětí. Rowlingová také přiznala, že kampani musela leccos obětovat - kvůli letní cestě do Bukurešti například předčasně přestala kojit svou dcerku, které byl koncem ledna přesně rok.

PRÁVO

obsah | svět - svet