Romové z Česka a Slovenska opouští britské azylové domy

Britské azylové domy muselo 1. května opustit více než dva tisíce lidí z nových členských států Evropské unie.

Již nemají nárok žádat o azyl a získávat po dobu posuzování žádosti sociální dávky. Týká se to především Romů z Česka, Maďarska, Slovenska a Polska. "Spojené království nebude posuzovat žádné nové žádosti o azyl od občanů Evropské unie," uvedla Karolína Rezková, mluvčí britského velvyslanectví. Tito lidé mohou nyní odjet domů či se zaregistrovat jako pracovní síla.

České ministerstvo práce a sociálních věcí se na navrátilce nijak zvlášť nepřipravuje, řekla jeho mluvčí Kateřina Prejdová.

"Pokud se vrátí a budou splňovat zákonné podmínky, tak sociální dávky dostanou, jestli ne, nedostanou nic," řekla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Prejdová.

Britské ministerstvo vnitra už začátkem dubna oznámilo, že od 1. května přestane podporovat přibližně dva a půl tisíce žadatelů, a ti musí co nejrychleji opustit azylové domy. Nejvyšší britský soud však už dříve nařídil dočasnou podporu pro azylanty, aby tak předešel různým stížnostem. Agentury, které se o žadatele starají, totiž předpovídaly chaos na úřadech. Většina žadatelů žila v azylových domech po celé zemi, kde čekala na vyřízení svého případu.

Od doby, kdy se Česko stalo členem unie, nahlížejí na něj ostatní státy společenství jako na bezpečnou zemi. Stejné podmínky platí i pro žadatele o azyl v České republice. "Občan státu unie u nás může požádat o azyl. Jeho žádost je pak projednána ve zkráceném řízení," vysvětlila mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková. Žádost je pak obratem zamítnuta.

Chystají se do Anglie a Irska

I přes postup Velké Británie míří do této země i do Irska další vlna Romů. Doufají, že v zemích Evropské unie, které otevřely Čechům svůj pracovní trh prakticky bez omezení, budou mít větší šanci najít práci.

První Romové z Chodova už odjeli pracovat do Londýna, další desítky se tam chystají. "V pátek odjel švagr a manžel od neteře. Vyloženě čekali na vstup do Evropské unie. Jsou to vyučení zedníci, budou dělat stavební práce," řekl Josef Čonka z Chodova.

Romové v Čechách prodali pozemky a shromáždili dva tisíce liber. Poté za nimi zamíří i jejich manželky. "Já za nimi pojedu v červnu," dodal Čonka. "Myslím, že to bude docela velká vlna. Někteří tam mají příbuzné a většinou už vědí, co budou dělat," tvrdí předseda chodovského romského sdružení Emil Voráč.

iDNES

obsah | svět - svet