Trenér Říha povede hokejisty Voskresensku

Český hokejový trenér Miloš Říha se dohodl na angažmá v ruském Voskresensku. Šestačtyřicetiletý kouč, který letos dovedl k titulu ve slovenské extralize Slovan Bratislava, má ve čtvrtek podepsat smlouvu. Uvedly to oficiální internetové stránky ruského klubu.

Říha měl ve Slovanu ještě platný kontrakt, ale klauzule ve smlouvě mu v případě lukrativní nabídky dávala možnost odejít. Bratislavskému klubu pomohl úspěšný kouč k titulu už v roce 2002, poté zamířil do Pardubic, které vedl následující dvě sezony. Po loňském nečekaném vyřazení Východočechů ve čtvrtfinále extraligy ale odešel opět na Slovensko.

Voskresensk letos obsadil v ruské lize devátou příčku, první, z níž se nepostupuje do play off. Říha byl pro klub hlavním kandidátem na trenérský post. Gubernátor Moskevské oblasti Boris Gromov se podle ruského tisku rozmýšlel mezi českým koučem a dvěma ruskými odborníky.

Říha začal trenérskou kariéru jako hrající kouč v Hodoníně v roce 1990. Bývalý hráč Jihlavy, Vítkovic, Gottwaldova a Zetoru Brno potom dělal asistenta Stanislavu Přikrylovi a poté Josefu Augustovi ve Zlíně. Po jeho odvolání během ročníku 1993/94 přešel do pozice prvního kouče.

Říha se stane pátým českým trenérem v superlize

Další dva roky trénoval Přerov, od léta 1996 vedl hokejisty Pardubic, s nimiž v ročníku 1996/97 skončil čtvrtý a byl vyhlášen nejlepším extraligovým trenérem. Od května 1999 působil v Karlových Varech, odkud byl po nepřesvědčivých výkonech týmu propuštěn. V průběhu sezóny 2000/01 zamířil do Sparty, ale na střídačce nevydržel ani do konce ročníku. Potom odešel do Bratislavy.

Říha se tak stane pátým českým trenérem v superlize. V minulosti zde působili Vladimír Vůjtek, který dovedl Jaroslavl ke dvěma titulům, Ivan Hlinka, Radim Rulík a naposledy Marek Sýkora. Pro příští sezónu ruské soutěže je Říha zatím jediným zástupcem české trenérské školy.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet