Korunný svedok v kauze Nižnanského docestoval do Berlína

S napätím očakávaná výpoveď korunného svedka procesu s údajným nacistickým zločincom Ladislavom Nižnanským nepriniesla očakávaný zvrat. Bývalý člen obávaného protipartizánskeho komanda Edelweiss, 78-ročný Ján Repaský včera svojho bývalého veliteľa neusvedčil z masakier v obciach Ostrý Grúň, Kľak a Kšinná, kde koncom druhej svetovej vojny popravili 164 mužov, žien a detí.

Repaský včera pred mníchovským súdom priznal, že v obciach Ostrý Grúň a Kľak bol a zastrelil tam niekoľko ľudí. Na otázku sudcu Manfreda Götzla, či niekoho zastrelil aj Nižnanský, po dlhej pauze podľa agentúry AP odpovedal: "Nemôžem si už spomenúť. Nemôžem tvrdiť, že niekoho zastrelil."

Po upozornení sudcu, že pred troma rokmi pri vypočúvaní slovenskej prokurátorke tvrdil, že Nižnanský samopalom zastrelil 20 ľudí, podľa agentúry DPA odvetil: "Nemohol som klamať, prokurátorka už aj tak mala všetko." Na inom mieste výpovede povedal, že Nižnanského vraždiť videl, keď mal však uviesť podrobnosti, odvetil, že po toľkých rokoch si to už nemôže pamätať.

V rozhovore pre denník SME ešte minulý týždeň tvrdil, že si všetko dobre pamätá a je pripravený svedčiť. Rozkaz podľa neho vydal Nižnanský, ktorý bol veliteľom slovenskej časti komanda Edelweiss.

Do poslednej chvíle včera nebolo jasné, či bude Repaský vypovedať osobne v Mníchove, alebo prostredníctvom telemostu zo Slovenska. Ešte v pondelok ráno sa preto v Repaského bydlisku Štítnik, podľa našich informácií na obecnom úrade, pripravovali na ojedinelý výsluch.

V dedine sa pohybovalo viac policajtov ako inokedy a telefonovanie z mobilného telefónu bolo občas prerušované iným signálom. Podľa našich informácií prípravy odvolali po ôsmej, vtedy už bolo jasné, že Repaský v Štítniku nie je.

Jeho náhly odchod bol utajený tak dobre, že ani v dedine nikto nič netušil. Podľa našich informácií odišiel do Mníchova v nedeľu po rozhovore s dvoma osobami, jedna z nich mala byť tlmočníčka.

Keď sa napokon Repaský zjavil v súdnej sieni Krajinského súdu v Mníchove, boli zaskočení nielen novinári, ale aj sudca Götzl. "Bolo to pre nás veľké prekvapenie, že sa Repaský osobne dostavil svedčiť," povedal pre TASR. Repaský mal pôvodne vypovedať v septembri, pre zdravotné dôvody však neprišiel.

Včera prišiel Repaský do siene na invalidnom vozíku a už z neho nevstal. Správy z Mníchova hovorili, že nevyzeral dobre. Jeho výpoveď bola plná protirečení, často si zamieňal mená, osoby i miesta. Tlmočníčka mu musela viackrát vysvetľovať, čo sa ho sudca pýta.

Repaského za masakre v Ostrom Grúni a Kľaku odsúdil česko-slovenský súd v roku 1962 na osem rokov väzenia. Svedčil vtedy proti Nižnanskému, ktorý dostal v neprítomnosti trest smrti. Včera v Mníchove tvrdil, že vypovedal pod nátlakom, hrozili mu trestom smrti. "Bolo to strašné."

Rovnako ako iný svedok v procese, bývalý člen Edelweissu Oldřich Vystavěl, tak včera Repaský podporil pozíciu obhajoby, ktorá tvrdí, že proces v roku 1962 bol komunistickou propagandou. Prokurátor Konrad Kuchenbauer protirečí, že výpovede, o ktoré sa opiera, získala mníchovská prokuratúra počas vyšetrovania pred troma rokmi a bez nátlaku.

Keďže sa zatiaľ obžalobe nedarí Nižnanského usvedčiť, je možné, že v najbližších dňoch sudca rozhodne o prepustení Nižnanského z vyšetrovacej väzby, v ktorej je od januára, keď ho 60 rokov po udalostiach na Slovensku prekvapujúco zatkla mníchovská prokuratúra.

MIRIAM ZSILLEOVÁ, STELA KRAUSOVÁ

obsah | svět - svet