Remkův asistent pobouřil krajany v Bruselu

Česká komunita v Belgii poprvé řeší problém, jak se postavit k prominentům minulého režimu, kteří sem začali jezdit na evropskou kartu. Přiměl je k tomu incident během nedávného setkání bruselského krajanského spolku, na nějž byl pozván europoslanec za KSČM Vladimír Remek.

Remek, který tu hovořil o zážitcích z kosmu, si přivedl svého asistenta, známého vnitropolitického reportéra Československé televize před rokem 1989 Josefa Morávka. Proti jeho přítomnosti se ohradila jedna z krajanek a vyzvala Morávka k odchodu.

"Remek mi nevadil, věřím, že nikomu neublížil, i když byl komunista. Ale když jsem zjistila, že vedle mě sedí Morávek, člověk, který tolik let lidem z televize lhal, udělalo se mi psychicky i fyzicky špatně. Řekla jsem mu, že by tu s námi neměl být," popisuje Čestmíra Veselá, česká architektka žijící v Belgii. Morávek se beze slova zvedl a chystal se odejít, jeho šéf Remek však řekl, že buď zůstane, nebo odejdou oba.

K překvapení Veselé se jí nikdo v té chvíli nezastal. Krátká slovní výměna s Remkem proto skončila jejím odchodem z Českého centra v Bruselu, kde v té době shodou náhod probíhala výstava o českých exulantech, takže přítomné obklopoval mimo jiné velký portrét Pavla Tigrida.

Později Veselou podle jejích slov několik místních Čechů kontaktovalo a poděkovali jí, že se ozvala; sami prý netušili, kdo Josef Morávek je. Podobně mluví také předsedkyně krajanského spolku Olga Schmalzried-Podzimková. "Vůbec jsme nevěděli, co je pan Morávek zač. Všichni jsme byli tak trochu v šoku, podobný konflikt jsme tu zažili poprvé," vysvětluje, proč architektku nikdo v té chvíli nepodpořil, a dodává: "Byla to chyba. Paní Veselá neměla být tím, kdo odešel."

Velvyslanec v rozpacích

Po incidentu napsala šéfka spolku Remkovi, že jeho lidé nebudou mezi krajany vítáni. Obrátila se i na českého velvyslance v Belgii Jiřího Havlíka a požádala ho, aby jí příště upozornil na historii nově přicházejících Čechů, pokud se mezi nimi vyskytne podobný případ. "Mezi zdejšími Čechy jsou i exulanti a přítomnost lidí typu pana Morávka by se jich mohla dotknout. Nechceme nikoho kádrovat, ale budeme opatrnější," říká Schmalzried-Podzimková.

Událost dostala do nepříjemné situace také velvyslance Havlíka. "Pokud si náš demokraticky zvolený poslanec pozve na půdu České republiky - jíž České centrum je - svého asistenta, nemůžu s tím nic udělat, i když se mi to nelíbí," říká Jiří Havlík.

O incidentu se rozhodl informovat ministerstvo zahraničí. "Považoval jsem za důležité na to upozornit. Je to o tom, jaké lidi posíláme na významné posty asistentů europoslanců, kteří pak mají zaručen určitý přístup i ze strany ambasády. Pokud to budou lidé takto úzce spjatí s bývalým režimem, může nás to poškodit nejen vůči ostatním krajanům, ale i v očích zástupců jiných států," tvrdí ambasador Havlík.

Remek o správnosti Morávkova setrvání na besedě nepochybuje. "Pan Morávek byl pozván a názor té paní byl menšinový, takže bylo zcela v pořádku, že zůstal," říká Remek ústy svého mluvčího Petra Voldána.

KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ

obsah | svět - svet