Rakúšania sa postarali o slovenských Rómov

Roky prichádzajú slovenskí Rómovia z východného Slovenska do rakúskeho Grazu, aby tam žobrali a kočovali. Tento ich pravidelný rituál sa stretával s nevôľou a protestmi obyvateľstva Grazu. Rovnako odmietavo reagovali miestni podnikatelia na aktivity slovenských Rómov a ich zvyklosť dokonca mala za následok politické turbulencie na miestnej krajinskej štajerskej politickej scéne. Vyriešiť komplikovanú situáciu sa podujalo miestne obyvateľstvo tak, že slovenským Rómom kúpia na Slovensku dom, kde by sa mohli stretávať a venovať sa rozličným remeslám, vzdelávať sa a podobne.

Miestny poslanec Werner Miedl a farár známy starostlivosťou o bezdomovcov Wolfgang Pucher prezentovali dnes v rámci projektu Svetový dom Graz kúpu domu v Hosticiach, odkiaľ pochádza väčšina zo žobrajúcich Rómov. Tí v Grazi zotrvajú niekoľko týždňov a potom sa vracajú naspäť na Slovensko. Dom, ktorý sa v súčasnosti kupuje, bude stáť približne 9500 eúr. Financie pochádzajú zo zbierok obyvateľov a podnikateľov Grazu. Jeho prestavba bude stáť ďalších 8000 eúr, ktoré prisľúbilo poskytnúť združenie Meta spoločne so slovenskou nadáciou. Meta, ktorú tvoria najmä maďarskí Rómovia, sa už rok a pol snaží rozličnými menšími projektmi vyriešiť situáciu žobrajúcich slovenských Rómov v meste. Na prestavbe sa má podieľať najmä obyvateľstvo Hostíc, z ktorých práve polovica je rómskeho pôvodu a druhá zase maďarskej národnosti.

Hostice, ako pripomína rakúska agentúra APA, majú 850 obyvateľov a nachádzajú sa pri hraniciach s Maďarskom. Priemerná nezamestnanosť tu dosahuje 65 percent a u Rómov až takmer katastrofálnych 100 percent.

Markiza.sk

obsah | svět - svet