Rakouští politici se začali učit česky

Hornorakouští politici se na květnové rozšíření EU připravují opravdu důkladně. Všichni členové vlády Horních Rakous se totiž začali učit česky. Zemský hejtman, členové zemské rady a zastupitelé za vládnoucí strany lidovců a zelených absolvovali první lekci češtiny minulou středu.

Hornorakouský tisk vyzdvihuje kvalitu zkušené učitelky. Ta údajně zahájila výuku nejlepším možným způsobem. Nejprve totiž "žákům" na mnoha případech ukázala, kolik významných rakouských politiků nosí české jméno a jak se dá toto příjmení přeložit do němčiny.

"Největší pobavení vzbudil překlad jména bývalého rakouského ministra financí Laciny. Málokdo totiž věděl, že tohle jméno v češtině znamená 'billig', tedy laciný," napsaly hornorakouské noviny. Podobně se politici dozvěděli i o původu jmen svých kolegů Kukačky či Blechy.

Češi umí německy

Kurs, který zpočátku zahrnuje jen výuku několika frází, číslovek a oslovení, by měl pokračovat každý týden. Radní tak údajně chtějí dokázat, jaký zájem mají na přeshraniční spolupráci s jižními Čechami. "Při návštěvách u jihočeského hejtmana jsme byli překvapeni, kolik krajských úředníků umí obstojně německy. Nechceme se nechat zahanbit," řekl hornorakouský lidovecký radní Otto Gumpinger. Už dříve jeden ze zemských poslanců v Horních Rakousích navrhl, aby byla zavedena nepovinná výuka češtiny i na hornorakouských školách.

"Tak před touhle iniciativou svých kolegů z Horních Rakous opravdu smekám. Zvlášť, když si uvědomím, jak pro ně čeština musí být těžká," tvrdí jihočeský hejtman Jan Zahradník. I když prý nepředpokládá, že by už za tři měsíce mohl vést v Rakousku oficiální jednání v češtině, každá snaha o několik českých slovíček je u cizinců sympatická. "Snahu mluvit alespoň částečně česky už jsem u některých hornorakouských radních zaznamenal. A pokud se odhodlali i k pravidelné výuce, není vyloučeno, že za čas dokáží v češtině i běžně komunikovat," uvedl Zahradník.

MAREK KERLES

obsah | svět - svet