Rakušané hlasují o Česku

Nacionalisté v Rakousku rozehráli velkou politickou hru: v ní půjde o vládu ve Vídni, Temelín a české členství v Evropské unii. Právě dnes tam z jejich popudu začíná velká podpisová petice, která obyvatelům Rakouska dává otázku "Buď, anebo": buď Češi zastaví Temelín, nebo jim zablokujeme vstup do Evropské unie - jste pro? Podle posledních průzkumů se očekává, že pro spojení Temelína s členstvím Česka v EU se vysloví nejméně 900 tisíc Rakušanů, polovina voličů spojování těchto dvou věcí spíš nepodpoří.

Temelín se o víkendu znovu rozjel na plný výkon. V tentýž okamžik nabrala obrátky také propaganda strany Svobodných. "Když nebude Temelín uzavřen, nebude také vstup Česka do unie," tvrdil na shromáždění v Linci předák Svobodných Jörg Haider. Referendum se v Rakousku stalo vnitropolitickou událostí číslo jedna a přes ně si političtí soupeři i partneři ve vládě vyřizují účty. Proti němu se postavil kancléř Schüssel i prezident Klestil. Podpisová akce podle ministra zahraničí Jana Kavana Českou republiku nepřinutí, aby změnila názor na atomové elektrárny. "Rakousko nemůže toto české rozhodnutí zvrátit," řekl Kavan rakouskému týdeníku Profil. Podle něho jen zhorší vztahy: "Nemůžeme souhlasit s akcí, která má protičeské rysy." Petice potrvá osm dní. Její výsledek není závazný, politici však na veřejné mínění budou muset brát zřetel. Rakousko může podle stínového ministra zahraničí Jana Zahradila (ODS) dělat Česku potíže na cestě do EU.

Před referendem varoval i rakouský lidovecký ministr hospodářství Martin Bartenstein. Podpisovou akci považuje za prostředek k zabránění vstupu Česka do unie. "Mnoho lidí si myslí, že podepíší proti Temelínu, ale ve skutečnosti podepíší proti přistoupení České republiky do EU," řekl Bartenstein.

Rakušané mohou ode dneška až do příštího pondělí podepsat petici ultrapravicových vládních Svobodných, kteří chtějí vstup Česka do EU podmínit odstavením atomové elektrárny Temelín. O tom chtějí nacionalističtí Svobodní (FPÖ) zahájit nová jednání s Prahou - a sice i bez koaličních lidovců (ÖVP) kancléře Wolfganga Schüssela.

"FPÖ bude znovu jednat o uzavření Temelína," prohlásila vicekancléřka a šéfka Svobodných Susanne Riessová-Passerová v týdeníku Format. Její strana prý i bez souhlasu a podpory koaličního partnera naváže kontakt s českou vládou: "To může udělat každý z nás samostatně. I já," zdůraznila Riessová-Passerová. Svobodní se dosud nesmířili s dohodou o urovnání dlouholetého mezistátního sporu o Temelín, kterou počátkem prosince kancléř Schüssel uzavřel s českým premiérem Milošem Zemanem v Bruselu.

Politickým cílem FPÖ zůstává definitivní uzavření Temelína, což Riessová-Passerová zdůraznila i na včerejším srazu 3000 stoupenců FPÖ v Linci. Jak on, tak i Riessová-Passerová znovu odsoudili Schüsselův dopis všem lidovcům s výzvou k bojkotu petice Svobodných. "Rakušané mu dají odpověď a pak uvidíme, komu v této otázce důvěřují", míní šéfka FPÖ. Haider Schüsselovo varování, že podepsat petici koaličního partnera je "přímo nedbalé", označil za "provozní nehodu" vládní koalice. Lidovci, opozice, ekologické iniciativy, rada prominentů i šéfredaktoři všech seriózních rakouských deníků o víkendu petici odsoudili.

Petici Veto proti Temelínu může ode dneška přijít na obecní a městské úřady podepsat všech šest milionů oprávněných voličů. Podpisem textu mohou nicméně pouze přimět parlament k jejímu projednání, aniž by poslanci museli přijmout usnesení. Nejde tedy o žádné "referendum" v klasickém slova smyslu. Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění mohou Svobodní počítat s 900 000 až 1,2 milionu signatářů. Zatím "nejúspěšnější" petici Svobodných - proti přistěhovalcům - v roce 1993 podepsalo "jen" 413 000 voličů.

Dosud nejúspěšnější petice - proti stavbě konferenčního centra ve Vídni v roce 1982 a proti geneticky upravovaným potravinám v roce 1997 - podepsalo 1,36, respektive 1,2 milionu Rakušanů. Jejich požadavky však zůstaly nevyslyšeny. Centrum stojí a geneticky modifikované výrobky se prodávají.

DAVID ZELINGER, (zah, rep), MF DNES

obsah | svět - svet