Hospodští v Rakousku se učí česky

Obrozenecký sen se stává realitou. O šíření českého jazyka za hranicemi se čím dál víc přičiňují sousedé z Rakouska. Důvod je jednoduchý. Rakušané už před časem přišli na to, že čeští zákazníci jsou dobrými klienty. A tohle pravidlo bude po vstupu Česka do EU platit dvojnásob.

Nejen že se všichni členové zemské rady v Horních Rakousích začali učit česky. Jejich iniciativu chtějí ještě překonat radní v sousedních Dolních Rakousích. Od 1. května by totiž značná část dolnorakouských hospod, obchodů i turistických center měla nabízet své služby i v češtině.

Vítáme Vás, sousedé

"Každá restaurace, která předloží hostům jídelní lístek v češtině nebo její obsluha dokáže alespoň částečně komunikovat česky, získá logo Willkommen Nachbar -Vítáme Vás sousedé," řekl LN Anton Koczur, prezident Mezinárodního komunitního centra, financovaného dolnorakouskou vládou.

Společný projekt dolnorakouské hospodářské komory a několika turistických organizací podle Koczura počítá s tím, že čeští turisté dostanou už na hranicích seznam restaurací a obchodů, v nichž se domluví ve své mateřštině. A pokud se nedomluví, alespoň si přečtou česky nabídku služeb. "Už dnes je mezi rakouskými podnikateli o členství v projektu `Vítáme Vás, sousedé' velký zájem a někteří z nich začali posílat své zaměstnance do českých kursů," tvrdí Koczur. Právo na speciální logo budou mít podle něj za stejných podmínek například i obecní úřady, hotely a informační centra.

Průměrná návštěva trvá čtyři dny

I když by čeští obrozenci nad dolnorakouskou snahou o rozšiřování češtiny zřejmě nevěřícně kroutili hlavami, z pohledu rakouských podnikatelů nejde o nic překvapivého. I Rakouská centrála cestovního ruchu v Praze totiž upozorňuje, že počet českých návštěvníků v rakouských turistických střediscích neustále roste a Češi už zdaleka nejsou pověstní svými batůžky s vlastními řízky.

Loni se například průměrná doba pobytu českého turisty v Rakousku pohybovala kolem čtyř dní i s využitím veškerých hotelových a restauračních služeb. A zákony ekonomiky tak způsobily, že o se čeština začala rozšiřovat i kolem Vídně.

Strach z neznámého

Paradoxně v tomto ohledu působí výsledky posledního průzkumu, v němž takřka polovina Dolnorakušanů označila rozšíření EU jako negativum, které jim přinese jen samé nevýhody.

"Takové výsledky průzkumů ale jen odrážejí strach z neznámého a populistickou kampaň některých politiků. Rozhodně nejde o žádné nepřátelství vůči českým sousedům," tvrdí dolnorakouský zastupitel za sociální demokracii Hannas Weniger.

Země Dolní Rakousy podle něj naopak počítá s rozsáhlými oslavami rozšíření EU, při kterém by se v noci na 1. května měla mj. pomocí speciálních efektů "rozsvítit" velká část hranice s Českem. "Oslavy budou z velké části financovány ze soukromých zdrojů a to už také o něčem svědčí," říká Weninger.

MAREK KERLES

obsah | svět - svet