Česko je kandidátem na protiraketovou základnu

Česká republika patří spolu s Polskem a Velkou Británií ke kandidátům na umístění protiraketové pozemní základny. S odvoláním na vysokého představitele Pentagonu to ve svém internetovém vydání napsal list The Washington Times.

Evropská základna bude součástí amerického protiraketového "deštníku". Měla by chránit Evropu a USA před případným íránským raketovým útokem. Na základně má být celkem deset střel. Vyjednávání o umístění základny, na jejíž vybudování je vyčleněno přes 100 milionů dolarů, už nějakou dobu probíhají.

Očekává se, že proti základně bude Rusko, které by její vybudování mohlo považovat za ohrožení svých raketových sil. Experti ale dodávají, že deset střel se těžko dá srovnávat s tisícovkami ruských raketových hlavic. Šéf amerického úřadu pro raketovou obranu Henry Obering řekl, že současný systém protiraketové obrany je sice zatím limitován, avšak byl by podle něj schopný odvrátit hrozbu útoku KLDR. Letos by měl být rozšířen o dalších 12 střel.

V listopadu polský list Gazeta Wyborcza napsal, že článkem systému by se mohlo stát Polsko, které o tom s Washingtonem údajně vyjednává již od roku 2004. Možné zapojení do systému americké protiraketové ochrany v minulosti naznačili i někteří čeští politici. Například bývalý premiér Vladimír Špidla v roce 2002 řekl, že ČR postaví "prapory" na obranu proti zbraním hromadného ničení.

S myšlenkou protiraketového "deštníku" přišel už v 80. letech 20.století americký prezident Ronald Reagan. Kvůli technickým potížím se ale záměr nepodařilo realizovat.

Současný systém zahrnuje detekci odpálených nepřátelských raket a jejich zničení v letu jinou raketou. Vybudování systému bylo i jedním z hlavních volebních slibu prezidenta George Bushe v předvolební kampani v roce 2000 a poté se stalo i jednou z priorit jeho prezidentství.

LIDOVKY

obsah | svět - svet