I další kandidáti na amerického prezidenta měli předky z Čech a Slovenska

Je to právě týden, co si Spojené státy už podruhé zvolily do svého čela republikána George Bushe. Jeho demokratický protikandidát John Kerry měl v Česku mnoho příznivců mimo jiné i proto, že jeho předkové pocházeli ze severní Moravy. Nebyl však jediným prezidentským kandidátem v letošních amerických volbách, jehož předkové do USA přišli z českých zemí nebo ze Slovenska.

Jména obou hlavních soupeřů v nedávných prezidentských volbách ve Spojených státech zná každý: George Bush a John Kerry byli v centru pozornosti světových médií po celou volební kampaň. Kdo ji ale sledoval pozorněji, zjistil, že vedle nich na post amerického prezidenta kandidovali nejméně tři další politici. Již z minulé volební kampaně je znám Ralph Nader, který se angažuje za dodržování občanských práv v USA. Na volebních lístcích figurovala však i další jména: Peroutka a Badnarik. Slovanský původ obou jmen je víc než zřejmý.

"Tam skutečně byli dva lidé, z nichž jeden má prokazatelně nikoliv české, ale slovenské kořeny, protože jeho prarodiče se přistěhovali ve 20. letech ze slovenských Michalovců," vysvětluje spisovatel Jan Beneš, který do Spojených států emigroval v roce 1969. Nyní již zhruba deset let žije znovu v České republice. Prezidentské volby si ale jako americký občan nenechal ujít a volil alespoň korespondenčně. Jak Jan Beneš zjistil z volebních materiálů, Michael Badnarik se narodil před padesáti lety v Hammondu ve státě Indiana.

"Kdo zná román Masarykovy přítelkyně Marcii Davenportové Údolí rozhodnutí, ví, že tam byla slovenská populace. Michael Badnarik dokonce pracoval jako konstruktér a účastnil se vývoje amerického bombardéru B1v továrně Northrop, což je oblast Los Angeles. Tam bylo Čechů více a ta továrna proslula mimo jiné tím, že se na střeše ocitl veliký nápis Russians, get out of Czechoslovakia! Ta továrna byla samozřejmě přísně sledovaná sovětskými satelity a ministr zahraničí Gromyko si stěžoval, že takový nápis se ocitl na americké továrně."

Michael Badnarik kandidoval za Libertarian Party a ve své prezidentské kampani zdůrazňoval nutnost dodržování Ústavy Spojených států. Přísné dodržování ústavy, zákaz potratů a právo nosit zbraň vyžaduje i druhý kandidát se slovansky znějícím jménem, jednapadesátiletý právník Michael Anthony Peroutka.

"Je to význačný katolík, advokát a jeden ze zakladatelů nečetné americké Strany ústavy, která dokazuje, že všechno, co se v Americe dnes děje, je v rozporu s americkou ústavou, která je pro většinu Američanů posvátná. Všechno by se tedy mělo zrušit a začít od začátku," říká Jan Beneš. O českých kořenech Michaela Peroutky ale nemá přímé důkazy. Český původ však podle něj měl i prezident Gerald Ford, který v roce 1974 nastoupil do funkce po abdikaci Richarda Nixona. Jeho rodné jméno bylo Král a byl potomkem českých přistěhovalců. Oba jeho rodiče ale zemřeli na španělskou chřipku a čtyřletého chlapce se ujala rodina Fordů.

MILENA ŠTRÁFELDOVÁ

obsah | svět - svet