Pracovat bez překážek půjde jen někde

Pracovat bez složitých povolení v některé ze zemí "staré Evropské unie" nebude po našem vstupu do tohoto společenství možné až na výjimky minimálně dva roky. MF DNES přináší čtvrtý díl seriálu o tom, co nás čeká po vstupu do EU 1. května.

Kdo snil o tom, že se úderem 1. května může bez administrativních překážek stát třeba číšníkem v pařížské kavárně nebo lyžařským instruktorem Alpách, bude zklamán.

Výjimku zatím tvoří jen Velká Británie a Irsko, které se jako jediné nezalekly přílivu levné pracovní síly z Východu a své pracovní trhy neuzavřely. Londýn zavedl jen jednu podmínku - každý zájemce, ať chce pracovat jako lékař (o ty má Británie velký zájem) či jako barman, se musí zaregistrovat u místních úřadů.

Za prací chce jen jedno procento lidí

"Zatím nevíme, že by ostatní země přijaly podobná rozhodnutí, proto se pro občany nově přistupujících zemí, co se možností pracovat týče, mnoho nezmění," uvedla včera mluvčí bruselské komise pro zaměstnanost Antonia Mochanová. Ochranná opatření mohou země EU uplatňovat maximálně sedm let.

Přitom podle analýzy Evropské komise se z nově přistupujících zemí plánuje stěhovat na Západ za prací jen jedno procento lidí. To tvoří zhruba jeden milion lidí. Také podle českých studií nejsou Češi zrovna lační odchodu do ciziny. Důvodem je to, že nejsou zvyklí stěhovat se za prací ani po republice a také neznají cizí jazyky. Proto tedy nelze očekávat, že uvolnění pracovních trhů ve zbytku Evropy v průběhu nejbližších let vyřeší nezaměstnanost v Česku.

Novým členům EU však hrozí únik mozků. V Německu a Rakousku obavy z polských a českých pracovníků nepolevují, zároveň tyto země mají o určité profese zájem. Žádaní jsou třeba lékaři a zdravotní sestry, počítačoví odborníci a vědci.

Proto také Německo zavedlo systém "zelených karet", které umožňují lidem odejít do Německa. Podobně se po určitých profesích poohlíží Rakousko.

Zatímco na volný trh bez překážek směrem na Západ si ještě počkáme, otevřou se nám nově přistupující země a naopak, lidé budou moci přicházet za prací k nám. To znepokojuje i obyvatele severní Moravy, kde by mohla hledat práci řada Poláků.

Kdokoli chce navzdory přetrvávajícím omezením na evropském trhu pracovat, může se o pomoc obrátit na Evropskou službu zaměstnanosti (EURES). Na všech úřadech práce bude fungovat kontaktní osoba, která poskytne základní informace, pokusí se vážným zájemcům práci sehnat a také jim poradí, co před odjezdem do ciziny zařídit.

Kypr a Malta - dobrý plat a slunce

Chcete od května pracovat v zemi, kde si vyděláte třikrát víc než u nás, a navíc budete mít pár metrů od domu slunné pláže? Pak jeďte na Kypr nebo na Maltu.

Oba ostrovy jsou mezi novými členy EU zdaleka nejbohatší země a spolu s Británií, Irskem a dalšími osmi nováčky zde bude možné pracovat bez povolení.

"Češi tu už pracují jako lékaři, například chirurgové, neboť těch byl nedostatek," říká honorární konzul Malty v Praze Ernst Flamini. A i když si nemyslí, že na ostrov vyrazí davy Čechů, zájem čeká například mezi mladými lidmi. Ti si zde navíc budou moci pilovat angličtinu.

"Jako bývalá britská kolonie jsme jednou z mála zemí, kde se můžete učit anglicky a zároveň si užívat sluníčka, na rozdíl třeba od Británie," usmívá se Flamini. Skvělé počasí a slušný plat nabízí také Kypr. I když severní část ostrova zřejmě zůstane pod kontrolou Turecka, protože jednání o znovusjednocení ostrova se zřejmě nestihnou dokončit do 1. května, jih nabízí zaměstnání pro všechny nové členy EU. A průměrný výdělek je zde kolem 50 tisíc korun měsíčně. "Všichni občané, kteří mají zájem o práci, jsou na Kypru vítáni," říká úředník v informační kanceláři místního ministerstva zahraničních věcí.

Pomohlo mi, že jsem tu studovala

Třicetiletá Češka Hana Fegutová získala v Londýně pracovní povolení během tří týdnů. Jak však říká, měla to trochu jednodušší. V Anglii totiž rok studovala na prestižní finanční škole London Business School a hned poté získala dobré místo u holandské banky. A ta jí povolení vyřídila. Nemusela tedy obíhat úřady a stát dlouhé fronty. "Právníci banky to zařídili tak, že jsem o tom ani nevěděla. Bylo to hrozně jednoduché, ale bylo mi řečeno, že to bylo hlavně tím, že jsem tady už byla ve škole," říká Fegutová.

Na vstup Česka do unie se přesto těší. Její pracovní povolení je sice platné pět let, je však vázané na firmu, pro kterou pracuje. Takže kdyby chtěla třeba přejít ke konkurenci, o povolení bude muset požádat znovu. "A to už od 1. května nebude," říká.

JOHANNA GROHOVÁ, HANA LEŠENAROVÁ

obsah | svět - svet