Diskařka Pospíšilová-Cechlová v Monaku vyhrála, Železný třetí

Diskařka Věra Pospíšilová-Cechlová završila sezonu vítězstvím v prestižní finálové soutěži atletické Grand Prix. V Monte Carlu v neděli česká atletka hodila 65,86 metru a porazila o 29 centimetrů olympijskou vítězku Rusku Natalju Sadovovou. Třetí skončila bronzová medailistka z Atén Běloruska Irina Jatčenková.

Pospíšilové-Cechlové se tak povedla odveta za olympiádu, kde skončila čtvrtá, a získala prémii 30 tisíc dolarů (asi 800 000 korun). Vítězný pokus předvedla v druhé sérii, dál letos hodila jen třikrát. Sadovová sice dvakrát překonala hranici 65 metrů, ale na českou reprezentantku nestačila. První žena světových tabulek Jatčenková zaostala za Pospíšilovou-Cechlovou o metr a 66 centimetrů.

Výborný výkon dnes podal na stadionu Ludvíka II. Američan Bershawn Jackson v běhu na 400 metrů překážek, v němž zvítězil časem 47,86 sekundy a zařadil se na třetí místo v letošních tabulkách. Při neúčasti zraněného olympijského vítěze Felixe Sáncheze si jednadvacetiletý závodník spravil chuť z neúspěchu v národní kvalifikaci, po kterém chyběl v Aténách.

Oštěpař Železný ve finále třetí

Třetí místo obsadil oštěpař Jan Železný v nedělním finále. V Monte Carlu ho dnes porazili Američan Breaux Greer a olympijský vítěz z Atén Nor Andreas Thorkildsen. V jednom z posledních závodů kariéry hodil Železný jediným platným pokusem 82,01 metru a prohrál s druhým Thorkildsenem jen o 51 centimetrů. Greer zvítězil suverénně výkonem 87,68 metru.

Železný, který se dostal do finále Grand Prix až na poslední chvíli na pozvání mezinárodní federace IAAF, si zapsal druhý nejlepší výkon v sezoně. Dál hodil jen na červnové Zlaté tretře v Ostravě. Jeho pokus měřili rozhodčí jen v druhé sérii, po níž se usadil na druhé pozici. V dalších pokusech ho předstihl ještě Thorkildsen.

Atlety roku Bekele a Isinbajevová

Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele a ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová byli v neděli vyhlášeni nejlepšími atlety letošního roku v anketě mezinárodní federace IAAF. Ocenění převzali večer v Monte Carlu.

V širší nominaci byl také olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle, ale mezi nejlepšími chyběl. Mezi finalisty ankety se objevili čínský překážkář Liou Siang, švédský trojskokan Christian Olsson, litevský diskař Virgilijus Alekna a marocký běžec Hicham El Guerrouj.

V ženské části dostala Isinbajevová přednost před britskou běžkyní Kelly Holmesovou, bahamskou čtvrtkařkou Tonique Williamsovou- Darlingovou, jamajskou sprinterkou Veronikou Campbellovou a švédskou vícebojařkou Carolinou Klüftovou.

Oba dvaadvacetiletí vítězové ankety v tomto roce uchvátili fanoušky světovými rekordy. Bekele vymazal v bězích na 5000 a 10 000 metrů z čela historických tabulek legendárního krajana Haileho Gebrselassieho. Nejrychlejší desítku všech dob zaběhl v červnu na Zlaté tretře v Ostravě a na poloviční vzdálenosti vylepšil světové maximum o pár dní dříve v nizozemském Hengelu.

Ještě předtím v březnu na světovém šampionátu v krosu získal potřetí za sebou tituly na obou tratích, což se dosud nikomu nepovedlo. Převzetí vytrvaleckého žezla po Gebrselassiem potvrdil Bekele na olympijských hrách, kde vyhrál závod na 10 kilometrů a na pětce podlehl po strhujícím finiši Hichamu El Guerroujovi. Právě jeho vystřídal na trůnu nejlepšího atleta světa, na který marocký mílař usedl v předchozích třech letech.

Isinbajevová 8krát zvedla rekord

Isinbajevová letos osmkrát zlepšila světový rekord a odsunula do pozadí velké rivalky Rusku Světlanu Feofanovovou a Američanku Stacy Dragilaovou. Olympijská vítězka z Atén se pokoušela překonat světové maximum také dnes v Monte Carlu, ale na výšce 493 centimetrů neuspěla. Vítězstvím v anketě navázala na loňské prvenství jiné skokanky, výškařky Hestrie Cloeteové z JAR.

"Získat tuhle cenu hodně znamená. Je to důkaz toho, že podávám vyrovnané výkony. Letos jsem vyhrála všechny významné soutěže, víc jsem dosáhnout nemohla," řekla Isinbajevová. I když za každý světový rekord inkasuje 50 tisíc dolarů, hlavní motivací jsou podle ní diváci. "Ráda skáču před lidmi, kteří mi fandí. Peníze jsou až na druhém místě," tvrdí.

Za nejlepší výkony roku byli oceněni El Guerrouj a Kelly Holmesová, kteří na olympiádě vyhráli dvě běžecké disciplíny. Maročan zvládl nezvyklý "dvojboj" na tratích 1500 a 5000 m, britská veteránka nenašla přemožitelku na 800 a 1500 m.

(r)

obsah | svět - svet