Pospíšilová zvítězila ve finále Grand Prix

Česká atletka Věra Pospíšilová zakončila sezonu skvělým úspěchem. Pátá diskařka ze srpnového světového šampionátu hodila druhým pokusem 65,42 metru a zvítězila ve finále Grand Prix v Monte Carlu. Třetí skončila bronzová medailistka z mistrovství světa Řekyně Ekaterini Voggoliová, šampionka z Paříže Běloruska Irina Jačenková byla poslední, osmá. Pospíšilová si vylepšila loňské druhé místo z finálové soutěže prestižního seriálu a získala prémii 30.000 dolarů.

Oštěpař Jan Železný se po neúspěchu v Paříži rozloučil se sezonou druhým místem, které vybojoval hodem dlouhým 84,33 metru. Lepší byl jen čerstvý mistr světa Rus Sergej Makarov, který ho překonal o metr a 33 centimetrů. Celkovým vítězem Grand Prix se stal Hicham El Guerrouj, i když kvůli únavě nenastoupil do závodu na 1500 metrů, který vyhrál po velmi pomalém průběhu Keňan Paul Korir. Marocký mistr světa tak získal prémii 100 tisíc dolarů. "Včera mi říkal, že má teplotu. Ale myslím, že je hlavně přetažený," řekl mluvčí soutěže Sean Wallace-Jones. Guerrouj na mistrovství světa útočil na double, ale po očekávaném triumfu na patnáctistovce podlehl na pětikilometrové trati keňskému mladíkovi Eliudu Kipchogemu.

V Monte Carlu ho dnes mohl o celkové prvenství v seriálu připravit šampion v běhu na 3000 metrů Saíf Saíd Šahín z Kataru, pokud by zlepšil světový rekord na 7:54,49 minuty. Keňský rodák však vyhrál "jen" v nejlepším čase sezony 7:57,38.

Milionový bonus ze Zlaté ligy si dnes formálně zajistila půlkařka Maria Mutolaová, neboť účast ve finále Grand Prix byla podmínkou pro vyplacení prémie. Mozambická běžkyně dnes v čase 1:59,59 minuty vybojovala osmnácté vítězství v sezoně a celkem za tento rok vydělala na oválu 1,22 milionu dolarů.

Závod žen na 100 metrů vyhrála v osobním rekordu 10,86 sekundy Američanka Chryste Gainesová a oslavila tak dnešní 33. narozeniny. Až čtvrtá doběhla po sobotním vítězství na dvojnásobné trati její krajanka Kelli Whiteová, která mohla teoreticky připravit jihoafrickou výškařku Hestrie Cloeteovou o celkový triumf v Grand Prix. Za potřebným časem však zaostala o propastných 31 setin.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet