Petržela je pro Petrohrad bohem

Sedm kol před koncem vedou fotbalisté Zenitu Petrohrad ruskou ligu a jejich český trenér Vlastimil Petržela je pro obyvatele města pomalu jako bůh. Sice má jen dvoubodový náskok před CSKA Moskva, ale v Petrohradu panuje obrovská euforie.

"Nedovedu si představit, co by se stalo, kdybychom získali titul. Loni jsem tady zažil oslavy druhého místa a bylo to neskutečné. Ale bude to moc těžké, ještě se může stát cokoliv," říká Petržela. Sám zůstává na zemi.

"Když se daří, jste král, ale jak to nejde, tak jsou všichni protivní. Oni pořád chtějí jen samou pabjedu," usmívá se kouč. "Pohled na tabulku je sice hezký, ale já mám větší radost z toho, že nás tady všichni chválí za pěkný fotbal. Po každém kole vyhlašují nejlepší zápas a naše utkání teď vyhrálo potřetí za sebou."

Dívá se také Máčala

Klub v sezóně válí a ve městě zavládlo šílenství. "Kamkoliv přijdete, všichni znají Zenit. Je to úplně něco jiného, než když jsem sem přišel. Každý týden naše zápasy vysílá televize přímým přenosem. Dokonce mi volal Milan Máčala, že nás chytá i v Ománu..."

Stadión s kapacitou 22 500 diváků je pokaždé beznadějně vyprodaný. "A to stojí ještě dvakrát tolik lidí před branami, protože lístky jsou hned rozebrané," prozrazuje 51letý kouč.

Za dva roky, co v Petrohradu trénuje, vtiskl týmu atraktivní herní projev založený na výborné fyzičce. "Když jsme ze začátku trénovali čtyřfázově, spousta médií mě urážela. Dneska se mi omlouvají a musí uznat, že nám nikdo v lize nestačí," míní někdejší trenér Slavie, Sparty, Liberce či Bohemians.

"Ale zase neběháme jako blázni. Já dělám hlavně tréninky s míčem, všechno v rychlosti, ale hravou formou. Kluci se těší a třeba ruský reprezentant Keržakov na středeční tiskovce řekl, že každý trénink je pro něj svátek."

Petržela si uvědomuje, že s blížícím se koncem ligy se stupňuje tlak i na hráče. "Pořád jim říkám, že se musíme pokusit všechno vyhrát. Ale jsou to profíci a snaží se. Mám strašně šikovné kluky, kteří si váží toho, že mohou hrát za Zenit. Už se mi nestane, že by se někdo před tréninkem opil, protože ví, že bych ho vyhodil. A mám pocit, že něco za mými zády ani dělat nechtějí," dodává.

Česká obrana září

Petrohradský klub se ekonomicky nemůže měřit s nejbohatšími moskevskými celky. "Vždyť třeba CSKA koupí hráče za 10 miliónů eur, Spartak dal za Jiránka 5,5 miliónu. Martina jsem chtěl taky, ale nemohli jsme jít se Spartakem do nějakých finančních dostihů. Tak jsem si přivedl Honzu Flachbarta - kluka, kterého tady nikdo neznal. A on hned začal hrát, skvěle zapadl do mužstva," říká Petržela..

"A taky jsem koupil osm kluků ročník 1987, rozebral jsem skoro celou ruskou reprezentační sedmnáctku. Možná že za rok už někteří z nich budou v áčku," slibuje si.

Kromě Flachbarta hrají z Čechů v základu ještě obránci Mareš a Horák. "Mareš je nejlepší levý bek ligy. Prakticky nechybuje, dokáže zaútočit a má silnou pozici v týmu. Horák je vynikající ve vzduchu, říkají tady o něm, že je král druhého patra," sděluje s úsměvem kouč.

Prakticky celá obranná čtyřka je postavena na českých hráčích, s nimi většinou hraje Srb Věštica nebo Makedonec Šumulikoski, ještě nedávno hráči tehdejšího Synotu. "V záloze hrál moc dobře Šírl, ale momentálně je zraněn. "Radek je rafan, jezdec, který dokáže odehrát všechno. Dostal se do skvělé formy, ale musel na operaci."

Hartiga střídání nerozhází

Další z Čechů, útočník Hartig, většinou střídá. "Má to těžké, protože na hrotu hrají Keržakov s Aršavinem a jsou vynikající. Ale je to miláček tribun. I když jde na hřiště třeba jen na pět minut, nechá tam všechno. Je strašně rychlý a moc se zlepšil technicky. Teď proti Torpedu dal nádherný gól a svou pozici nese statečně. Nechodí nafučený třeba jako Mára Kincl, když tady u nás byl."

Petržela je v klubu nesmírně populární, a protože se mužstvu daří nad očekávání, vedení Zenitu mu nedávno nabídlo prodloužení nynější smlouvy až do roku 2007. Český kouč přijal. "Manželka sice moc ráda nebyla, protože už mě chtěla mít doma. Ale dohodli jsme se, ona sem za mnou stejně často jezdí a už si tady zvykla," tvrdí úspěšný trenér. "Tak dlouhý kontrakt je zde raritou, nikomu ho nedají. A původně chtěli, abych podepsal ještě na delší období." Jedinou jeho podmínkou bylo, že bude každý měsíc létat do Čech. Alespoň na čtyři dny. "Bez problémů mi vyhověli," prozrazuje. O financích nelicitoval. "Jsem spokojený s tím, co mi dali. I když vím, že někteří trenéři mají v Rusku daleko lepší smlouvy, ale je mi to jedno. Vodu a nějaký ten jogurt si vždycky koupím," usmívá se.

Do kasin už nechodí

Volného času v Rusku moc nemá, pohlcuje ho práce. "Když jsem tady sám, tak se domů dostanu nejdřív v devět večer. Jsem na báze v kanceláři, což je spíš krásný byt. Mám tady koupelnu, lednici, počítač, z okna koukám na čtyři nádherná tréninková hřiště. O takových podmínkách si trenér v Čechách může nechat jen zdát."

Jako slavný člověk dostává spoustu pozvání na nejrůznější společenské akce. "Ale nejradši jsem doma," přiznává. Hodně mu chybí rodina, proto vítá každou chvilku, kdy za ním přiletí manželka s jejich psími miláčky - třemi jorkširskými teriéry. "Nejradši ze všeho s nimi jdu na procházku. Pěkně se u toho odreaguji. Nějaké návštěvy kasin a vyhazování peněz už mám za sebou," uzavírá hrdina Petrohradu.

JAN KRŮTA

obsah | svět - svet