Palko s Lipšicom vetovali registrované partnerstvá

Slovenskí ministri vnútra a spravodlivosti Vladimír Palko a Daniel Lipšic z KDH vyjadrili včera v Bruseli "zásadný nesúhlas" s uznávaním registrovaných partnerstiev uzavretých v iných členských krajinách únie. Zmienku o ich uznaní sa pokúša dostať do dokumentu pre oblasť bezpečnosti, spravodlivosti a vnútra predsedajúca krajina - Holandsko. To je spolu s Belgickom jediné v únii, kde môžu ľudia rovnakého pohlavia uzatvárať registrované partnerstvá.

"Slovensko sa ako jediná krajina postavila proti tomu, že pôda únie bude zneužitá na kultúrnu revolúciu proti tradičnej rodine," vyhlásil na rokovaní Palko.

To, že slovenská delegácia prišla s týmto názorom prvá a jediná, vysvetlil Lipšic tým, že predsedajúci ministrov vyzval, aby sa pripomienky neopakovali, a Slovensko svoju prednieslo ako tretie v poradí. V kuloároch vraj získalo podporu.

Aj keď sa o dokumente bude rozhodovať až na jeseň, Palko náš postoj považuje za veto. "Túto vec sme zablokovali, očakávame, že odtiaľ bude vynechaná," vyhlásil. Podľa Lipšica je predpoklad, že námietka bude prijatá, aj keď včera sa hovorilo iba o myšlienke a nehlasovalo sa.

"Každá krajina povedala, čo mala v úmysle, ale rozhodovanie príde na rad až koncom novembra," povedal pre SME Wim Kok, hovorca holandského ministra spravodlivosti Jana Pieta Heina, ktorý rade predsedá. Kok odmietol Palkovo vystúpenie komentovať.

Palko je presvedčený, že svoje stanovisko nepotreboval prerokovať vopred doma na Slovensku, lebo "na takú revolučnú myšlienku neexistuje predsa žiadna nálada".

Iný názor majú viacerí poslanci. Jozef Banáš z poslaneckého klubu SDKÚ je presvedčený, že ministrov mala zaviazať vláda. Pracovať už mal aj výbor pre európske záležitosti, ktorého vznik podnietilo samotné KDH a ktorý má zaväzovať členov vlády v rokovaniach s úniou. "Sami to veľmi nemajú chuť dodržiavať v prípadoch, ktoré sa ich dotýkajú," tvrdí Banáš o KDH.

Predseda nového eurovýboru Tibor Mikuš nevidí v postupe ministrov žiadny problém. Ústavný zákon o jeho vzniku začne platiť až od augusta a európska legislatíva dovtedy nebude čakať.

Pred samotným jesenným hlasovaním o dokumente však už výbor pravdepodobne záväzné stanovisko prijme. Lipšic v tom nevidí problém a neočakáva v parlamente spory.

Registrované partnerstvá sa postupne šíria

Možnosť uzavrieť registrované partnerstvo pre osoby rovnakého pohlavia sa postupne rozširuje. Z členských štátov únie takáto možnosť existuje v Holandsku a Belgicku. Z nečlenských krajín je to Švajčiarsko.

Takýto typ zväzku zaručuje právo na dedičstvo, daňové úľavy a vzájomné sociálne poistenie v rovnakej miere ako heterosexuálnym párom. Homosexuálne dvojice však nebudú mať právo adoptovať deti.

V USA k takémuto kroku ako prvý pristúpil štát Massachusetts. Od polovice mája sa tam môžu sobášiť homosexuálne páry. Stalo sa tak potom, ako najvyšší súd tohto štátu už minulý rok dal za pravdu siedmim párom, ktoré podali žalobu za diskrimináciu.

Kongres USA prijal v marci dodatok k ústave, ktorý zakazuje sobáše osôb rovnakého pohlavia, platiť však bude až od roku 2006.

Beňová kritizuje KDH, že kazí našu povesť

Europoslankyňa Monika Beňová zo Smeru tvrdí, že Slovensko o sebe môže v Európe vytvoriť dojem, že má problémy tolerovať odlišné skupiny obyvateľov. "Taký dojem bol vytvorený tým, ako KDH poňalo agendu kritiky vo vzťahu ku Švédsku," povedala. Mala na mysli protest KDH proti tomu, že vo Švédsku na mesiac odsúdili protestantského kňaza ostro kritizujúceho homosexualitu.

Beňová tvrdí, že táto téma sa preniesla aj na pôdu európskeho parlamentu, "kde boli veľmi prekvapivé reakcie na to, akým spôsobom sme na Slovensku schopní tolerovať odlišnosti". Podľa nej tomu môže pomôcť aj postoj ministrov vnútra a spravodlivosti k uznávaniu registrovaných partnerstiev uzavretých v iných členských štátoch únie. Beňovej stranícky kolega Boris Zala si myslí, že by sme sa uznávaniu registrovaných partnerstiev nemali brániť. Postoj ministrov považuje za dôkaz dôležitosti diskusie o takejto závažnej otázke, aby ministri nemohli konať svojvoľne.

Jozef Banáš z poslaneckého klubu SDKÚ je presvedčený, že treba homosexuálne vzťahy upraviť "nejakým právnym zväzkom". Osobne však odmieta, aby sa mohli v takýchto zväzkoch vychovávať deti. "Považujem to za neprirodzené," vyhlásil.

Predseda zatiaľ nepracujúceho eurovýboru Tibor Mikuš povedal, že pojem manželstvo má byť vyhradený pre osoby rozdielneho pohlavia. Registrované partnerstvá uzavreté v iných krajinách by sa podľa neho mali rešpektovať.

PRAVDA, (rp, miš)

obsah | svět - svet