Paroubek a čínský prezident jednali o EU

Český premiér Jiří Paroubek a čínský prezident Chu Ťin-tchao se v sobotu sešli v Pekingu, kde hovořili o vztazích mezi Čínou a Evropskou unií. O problémech, které Unie měla s čínským textilem, však nehovořili. Nedošlo ani na zbrojní embargo vůči Číně.

Paroubek při hodinovém rozhovoru čínskému prezidentovi nabídl podíl českých firem na výstavbě sportovišť pro letní olympijské hry. Ty se budou v Pekingu konat v roce 2008. Ačkoliv podle Paroubka takový návrh padl už dříve, zatím žádný konkrétní projekt není.

Práce na stavbách v Pekingu pokračují prý tak rychle, že vedení olympijského hnutí organizátory požádalo, aby výstavbu zpomalili. Prázdná sportoviště by přinesla zbytečné náklady na údržbu. Představitelé obou zemí dále mluvili o dalších možnostech hospodářské spolupráce a o vzájemných investicích.

"Shodli jsme se na tom, že možnosti spolupráce nejsou zdaleka vyčerpané, že je na co navazovat, že Češi znají čínský trh," zmínil Paroubek a doplnil, že s prezidentem hovořil rovněž o sportu a kultuře. Český premiér nabídl možnosti uplatnění našich trenérů ve fotbale a v hokeji.

Při schůzce se naopak nemluvilo o nutnosti dodržování lidských práv. Čeští ochránci demokratických principů Čínu za porušování lidských práv, ať už v Tibetu či v řadách opozice, kritizují. Amnesty International a výbor Olympic Watch, který se na stav demokracie zaměřil před letními hrami, Paroubka požádaly, aby na tento problém v Číně upozornil. Během schůzky se nicméně dotkli problematiky Tchaj-wanu. Nedávno byl v Praze otevřít výstavu o Tchaj-wanu tamní ministr kultury Čchen Ťi-nan.

Paroubek se v nadcházejících dnech setká s premiérem Wen Ťia-paem a předsedou stálého výboru Všečínského shromáždění lidových zástupců Wu Pang-kuem. Při této příležitosti by se český premiér mohl k otázce dodržování lidských práv dostat.

Evropská unie v uplynulých měsících řešila spory s Čínou kvůli nárůstu vývozu levného čínského textilu a dále obuvi na evropský trh. Prvně zmiňovaný problém se podařilo vyřešit dohodou o omezení obchodu, v otázce obuvi zatím nikoliv.

Přešlapování na místě rovněž provází otázku embarga na vývoz zbraní do Číny, které EU začala uplatňovat po zásahu čínské armády proti demonstrantům na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. EU se zatím neodhodlala po nátlaku Spojených států sankce zrušit.

NOVINKY

obsah | svět - svet