Britové štědře platí za české ozdoby

Tradiční české vánoční ozdoby z 50. let se staly letošním vánočním hitem luxusních britských starožitnictví. Podle magazínu How to spend it deníku Financial Times se hodně kupují masově vyráběné české a polské ozdoby ze 40. a 50. let minulého století. Jejich cena se pohybuje od několika liber do stovek.

V londýnském starožitnictví Guinevere se prodávají stoleté české ozdoby, jež dorazily dokonce oklikou přes Indii. Jak vypráví spolumajitel obchodu MarcWeaver, byly skleněné koule v 19. století populární v indické vyšší společnosti. Země neměla vlastní sklářský průmysl, a tak je dovážela z Čech. Čím větší koule byly, tím větší o ně byl zájem. Bohatí Indové jim říkali čarodějnické a věšeli je v girlandách na domy a věřili, že odlesky z nich zahánějí čarodějnice. Weaverova matka narazila zhruba před sto lety v Indii na obchod plný ozdob a celý jej vykoupila. Zásoby firma prodává dodnes. Za pět liber nejmenší ozdoby, největší přijdou až na 300 liber.

Levné však nejsou v luxusních evropských či amerických obchodech ani soudobé ruční ozdoby z českých a moravských firem.

"Za ty naše se platí 15-20 eur za kus," říká Jan Trtík ze vsetínského družstva Irisa, kde se ozdoby vyrábějí téměř sto let. Ještě delší tradici má výroba ve východních Čechách.

Nejistá budoucnost

Firmy, z nichž vánoční ozdoby kdysi vyrazily do světa, je dodnes stále stejně vyrábějí a zdobí. Jenomže mají starost, zda přežijí do budoucna. "Od boomu při oslavách milénia v roce 2000 odbyt klesl ve světě nejméně o třetinu," říká šéf družstva DUV Vánoční ozdoby Miroslav Šorma. Firmě, jež kdysi měla 16 provozoven, zbylo pět závodů, naposledy zavírala dva loni. Počet zaměstnanců klesl na čtvrtinu, loni mělo družstvo ztrátu. "Letošní rok je lepší, návrat k ziskům ale není jistý," říká Šorma.

Podobně jsou na tom další domácí firmy, přestože prakticky všechny prodávají své zboží do luxusních obchodů v západní Evropě a v zámoří. Soudobé ručně vyráběné, a tedy drahé ozdoby vytlačuje z trhu levná strojová konkurence. Stále větší díl trhu okupují Číňané, Egypťané či Rumuni s ozdobami lisovanými z forem, zdobenými jednoduššími vzory.

(kub, bič)

obsah | svět - svet