Ouzký z ODS zvolen místopředsedou europarlamentu

Miroslav Ouzký (ODS) se v úterý stal jedním ze čtrnácti místopředsedů Evropského parlamentu (EP). Politik je členem frakce Evropské lidové strany - Evropští demokraté. Další Čech, bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný byl zase zvolen místopředsedou frakce Nezávislí demokraté. Bude tak působit v prestižním výboru EP, a to pro regionální rozvoj.

Zvolení Ouzkého dnes potvrdil Právu europoslanec Jan Zahradil (ODS).

O něco dříve byl zvolen předsedou EP španělský socialista Josep Borrell.

Funkci má i Železný

"Frakci Nezávislých demokratů jsme nezaložili v úterý, ta již existovala předtím. Jmenovala se EDD - Europe diversity. My jsme ji v úterý pouze přejmenovali na Nezávislé demokraty, byl jsem do ní přijat a poté jednomyslně zvolen místopředsedou," řekl Právu Železný, který je ve Štrasburku i se svou manželkou Konstancií.

Podle jeho slov čítá frakce 33 poslanců z různých seskupení a stran. "Nejsou tam jen Nezávislí, je tam jedna švédská politická strana. Není v ní ale žádná extrémní nebo nacionalistická strana," upřesnil.

Místopředsednictví ve frakci Železného vyhouplo do velmi prestižního výboru. Výbor pro regionální rozvoj má na starosti pomoc obcím, jednání se starosty a zejména přidělování peněz jednotlivým regionům a krajům na jejich projekty. Právě pomoc obcím a krajům si Železný vytýčil v době, kdy kandidoval, jako svůj cíl.

Bývalý šéf Novy bude mít svou eurokancelář ve Znojmě, na tom samém místě, kde měl senátorskou kancelář. V současné době dává europoslanec dohromady nový štáb, společně s Konstancií hledají asistentku.

Bobošíková nezařazená

Bývalá moderátorka Sedmičky na Nově Bobošíková se rovněž v úterý ujala ve Štrasburku mandátu.

Rozhodla se spolu s dalšími 33 poslanci působit jako nezařazená, ale usiluje o získání místa ve výboru pro regionální rozvoj (tam, co je Železný), v rozpočtovém výboru a meziparlamentní delegaci s Ruskou federací. "Já jsem se členkou této frakce nestala, zůstávám nezařazená," sdělila Právu na dotaz Jana Bobošíková, která byla do EP zvolena jako druhá za Železným na kandidátce hnutí Nezávislých.

Bobošík asistentem manželky

Svou kancelář bude mít v Praze 3. Stálý tým Bobošíkové bude tvořit její dlouholetá osobní asistentka Tereza Vozábová, vedoucí volebního štábu Nezávislých Marie Kramaříková, dále odborník na mezinárodní vztahy, jehož jméno zveřejní po skončení jeho současného pracovního angažmá.

Bobošíkové bude dělat asistenta manžel Pavel. Je podnikatelem a manažerem, viceprezidentem senátu Mezinárodního pivovarnického konventu, členem evropského vedení největší světové manažerské a zaměstnavatelské organizace YPO.

V souvislosti s pozicí asistenta poslankyně se Bobošík vzdal funkce jednatele jedné ze svých společností.

(jp, bek), PRÁVO, NOVINKY

obsah | svět - svet