Češi kradli vzácné orchideje na Novém Zélandu

Novozélandské úřady zadržely dva Čechy s podezřením, že z tamního národního parku ukradli vzácné orchideje a snažili se je vyvézt do zahraničí. Podle neoficiálních zdrojů jde o děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a pracovníka České inspekce životního prostředí (CZIP) z Brna. O případu informovala novozélandská média v úterý.

"Mohu potvrdit, že jde o našeho zaměstnance," sdělila Novinkám tisková mluvčí CZIP Eva Rolečková. Zároveň potvrdila, že muž pracuje jako inspektor úřadu v Brně.

Na otázku, jak bude CZIP proti svému zaměstnanci postupovat, prokáže-li se jeho vina, odpovědět přímo odmítla. "Je to velmi politováníhodné. Nikdo ze zatčených ale ještě nebyl odsouzen. Pokud vím, jde o první případ na inspekci podobného druhu. O možném postihu rozhodnou nadřízení," dodala Rolečková s tím, že jméno muže CZIP nesdělí.

Druhým zadrženým byl děkan

Spekulace o druhém zadrženém dnes nešťastně spustil náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko. "Jedním z pachatelů je profesor Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a bývalého pracovníka České inspekce životního prostředí," řekl v Praze novinářům.

Představitelé napadené sekce univerzity to ale záhy popřeli. Nakonec se ukázalo, že údajným pachatelem je děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmír Č.

Kancléř UP Tomáš Hrbek záhy potvrdil, že zmíněný profesor jel na měsíc na Nový Zéland. Dovolenou prý nahlásil do pátku. "Je sběratelem orchidejí, má rozsáhlou sbírku," uvedl.

Přijeli jako turisté

České orgány ochrany přírody případ údajně mrzí, podle Mika se však ukázalo, že páky na potíraní černého obchodu s ohroženými druhy pracují dobře.

Zadržení muži do země přijeli jako turisté. Cestou je však sledovala nejmenovaná mezinárodní organizace, která se specializuje na boj proti nelegálnímu obchodu se zvířaty a rostlinami.

Jejím aktivistům se podařilo natočit také videozáznam, na kterém oba obvinění rostliny v jednom z místních národních parků kradou. "Organizace si je vytipovala na základě osobních charakteristik," řekl Miko, který na metodice vyhledávání obchodníků se vzácnými organismy spolupracoval.

Tučné pokuty a vězení

"Dívám se na ně jako na zloděje, kteří drancují naše národní bohatství," uvedl k případu ministr životního prostředí Chris Carter.

Mužům hrozí za krádež podle tamních zákonů, které jsou v oblasti ochrany přírody velmi přísné, pokuta ve výši 100 tisíc dolarů (asi 3 mil. Kč) nebo až pětileté vězení.

Čechy, jejichž jména policie nesdělila, zadržela v neděli zvláštní jednotka specializovaná na problematiku pašování vzácné zvěře a rostlin (Wildlige Enforcement Group - WEG). Zatím není známo, kde byli provinilci zadrženi, a ani to, jaký druh a jaké množství orchidejí se pokoušeli nelegálně ze země vyvézt.

Nevydařený obchod?

Oba obvinění hned v pondělí stanuli před manukauským okresním soudem. Byli záhy ale propuštěni na kauci. Přelíčení bude pokračovat koncem tohoto týdne. Za jednu vzácnou rostlinku by mohli Češi na černém trhu dostat až 24 tisíc dolarů (asi 720 tis. Kč). Poptávka po zboží je přitom podle odborníků veliká.

Zájem mají zejména botanici z Japonska, západní Evropy a Spojených států, kteří orchideje umísťují ve svých soukromých sbírkách. Příslušníci WEG už v minulosti zadrželi osoby, které se ze země pokoušely odvézt brouky, plazy či vejce papoušků. Avšak případ, že by někdo kradl a pašoval orchideje z Nového Zélandu je ojedinělý.

NOVINKY

obsah | svět - svet