Evropská unie ocenila českou policii

Česká policie dostala ocenění od Evropské komise. Podle eurokomisaře Jacquesa Barrota si je zaslouží především za kurzy dopravní bezpečnosti a studii, v níž hodnotila jednotlivé dopravní nehody.

Komise při udělování cen vybírala z 500 uchazečů, kteří jsou podepsáni pod chartou, jež má přispět k větší bezpečnosti na evropských silnicích. Vítězové podle Bruselu nejlépe přispěli ke snaze EU zachránit do roku 2010 celkem 25.000 lidských životů a snížit tak počet mrtvých zhruba o polovinu.

Barrot již před časem několika evropským deníkům řekl, že Česko zaznamenalo od loňského podzimu do letošního října jeden z největších úbytků smrtelných nehod v Evropě. Podle nejnovějších statistik Evropské unie ohledně počtu dopravních nehod se ČR dostala mezi země s nejnižším počtem obětí na silnicích. Nižším počtem nehod se mohou chlubit také Dánsko, Rakousko, Kypr, Portugalsko, Finsko a Lotyšsko, které s úbytkem 27 procent stojí na opačném konci tabulky než Polsko. Barrot zlepšení situace v Česku přičetl častějším kontrolám na silnicích a také bodovému systému.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | svět - svet