Česká Národní budova v New Yorku získala cenu

Newyorská společnost za zachování kulturního dědictví Friends of Upper-East Side v únoru udělila cenu české Národní budově v New Yorku. Cena "Exterior Restauration Award" byla udělena za citlivou rekonstrukci fasády, dokončené v roce 2005.

Newyorská společnost za zachování kulturního dědictví Friends of Upper-East Side v únoru udělila cenu české Národní budově v New Yorku. Cena "Exterior Restauration Award" byla udělena za citlivou rekonstrukci fasády, dokončené v roce 2005. Ocenění převzali architektonické kancelář Jana Hirda Pokorného, projektant I. etapy rekonstrukce Martin Holub, dodavatel replik historických oken firma Nábytek Evropa a Ministerstvo zahraničí ČR jako investor.

Národní budova byla postavena na 73. východní ulici v New Yorku z prostředků krajanů v 90. letech 19. století. Svému účelu budova sloužila téměř celé 20. století. Zchátralou budovu, na jejíž rekonstrukci krajané neměli prostředky, koupila v roce 2001 za symbolický jeden dolar Česká republika. O dva roky později začala rekonstrukce, původně zamýšlená na jeden rok. Stavební a administrativní komplikace způsobily, že rekonstrukce stále není u konce a cena z plánovaných 250 milionů korun šplhá k půl miliardě.

V květnu 2005 bylo slavnostně dokončeno a krajanům předáno do užívání jedno z pater objektu. Záměrem Ministerstva zahraničí je maximálně otevřít budovu americké veřejnosti. Vedle prostor pro krajany by zde měla být česká restaurace, kino, společenský sál, dále zde má sídlit generální konzulát ČR a České centrum. Zbývá zodpovědět jedinou otázku: Kdy bude rekonstrukce ukončena? Nejoptimističtější odhady hovoří o tom, že budova by mohla začít sloužit svému účelu ještě koncem roku 2006.

MIROSLAV KRUPIČKA, převzato z www.radio.cz

obsah | svět - svet