Český mladík dostal v USA doživotí

Třiadvacetiletý Čech Martin Novotný byl včera v americkém Denveru ve státě Colorado odsouzen za vraždu své brazilské přítelkyně Any Elisy Toledové k trestu doživotního odnětí svobody bez možnosti propuštění. Dvanáctičlenná porota po šesti hodinách jednání shledala Novotného vinným ve všech bodech obžaloby, tedy z vraždy prvního stupně, loupeže prvního stupně i z vraždy se zvlášť přitěžujícími okolnostmi.

Na začátku procesu mu hrozil trest smrti, ale tomu alespoň prozatím unikl. Soudce Morris Hoffman totiž okamžitě po výroku poroty obviněného odsoudil na doživotí bez možnosti podmíněného propuštění. Novotného obhájce Jay Grant oznámil, že se hodlá odvolat.

Martin Novotný vyjádřil v závěrečném proslovu nad svým činem hlubokou lítost, omluvil se a zároveň konstatoval, že jeho čin není možné ničím ospravedlnit. "Omlouvám se za to, co se stalo. Anu jsem miloval," řekl s tím, že pro své pocity nenachází další slova ani v angličtině, ani v rodném jazyce.

Novotný podle doznání ubodal v prosinci loňského roku někdejší přítelkyni Anu Elisu Toledovou, která údajně chtěla svůj vztah s ním ukončit. Chodili spolu asi rok a oba v USA pracovali jako pomocníci při hlídání dětí, Novotný také v restauraci. Příčinou vraždy byla žárlivost. Novotný se druhý den sám policii přihlásil a k činu se doznal.

Přestože obhajoba tvrdila, že jednal v afektu, porotci zjevně uvěřili obžalobě, podle níž byl čin promyšlený a předem připravený.

LIDOVKY.CZ, ČTK

obsah | svět - svet