Pátrání po novinářích je stále bezvýsledné

Žádné nové zprávy nemá ministerstvo o třech unesených českých novinářích v Iráku. Únosci zatím českou stranu nekontaktovali, ani české diplomacii se navázání kontaktu dosud nepodařilo. Ministerstvo však věří, že jsou novináři stále na živu a nehrozí jim bezprostřední nebezpečí.

V pátrání po zpravodaji a kameramanovi České televize Michalu Kubalovi a Petru Klímovi a reportérovi Českého rozhlasu Vítu Pohankovi, kteří jsou od víkendu nezvěstní, tak "zatím není nic nového, platí přesně ten stav, který byl ve čtvrtek k večeru", uvedla Pavlousková.

Černínský palác podle ní dvakrát za den - v 08:00 SELČ a někdy v odpoledních hodinách - pořádá zasedání krizového štábu, kde se projednávají nejaktuálnější informace a rozhoduje o dalším postupu.

V Iráku byl patrně unesen dánský občan

Další stát má v Iráku svého uneseného. "V Iráku je pravděpodobně držen v zajetí dánský občan," uvádí se v prohlášení ministerstva. Dodává se v něm, že žádní Iráčané ani irácké skupiny dánské úřady zatím nekontaktovali.

Podle dánské televize DR-1 je unesený muž, jehož totožnost nebyla sdělena, asi třicetiletý podnikatel, který v Iráku pracoval na projektu kanalizační sítě. Jel prý z jihoirácké Basry do Bagdádu a cestou byl zajat ve městě Taddži.

Ve čtvrtek propustili iráčtí únosci tři japonské rukojmí. Počátkem týdne byl jinde zavražděn jeden ze čtyř zajatých Italů. V rukou různých únosců je nyní několik desítek cizinců. Jsou mezi nimi i tři čeští novináři, kteří byli uneseni v neděli na cestě z Bagdádu do Jordánska.

USA nabídly zásah proti únoscům

První náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage ve středu řekl, že Spojené státy jsou ochotny osvobozovat rukojmí v Iráku vojenskou silou, ale potřebují k tomu souhlas země, z níž unesení pocházejí. Náměstek ministra zahraničí Petr Kolář ČTK sdělil, že tyto informace nebude nijak komentovat.

Armitage upozornil, že takové akce jsou velmi nebezpečné a že je možné uskutečnit je pouze v případě, kdy jsou známy informace o místě, kde se rukojmí nacházejí. To však česká diplomacie zatím neví; z dostupných neoficiálních zdrojů pouze vyplývá, že trojice novinářů je zadržována někde v okolí Fallúdže.

LIDOVKY

obsah | svět - svet