Novák triumfoval na turnaji v Tokiu

Tenista Jiří Novák si v Tokiu připsal šestý turnajový titul v kariéře. V nedělním finále porazil Američana Taylora Denta po setech 5:7, 6:1, 6:3 a získal prémii 118 tisíc dolarů. Devětadvacetiletý hráč předtím naposledy zvítězil loni v červenci v Gstaadu ve Švýcarsku. S Dentem měl Novák na světových turnajích dosud vyrovnanou bilanci 1:1.

Novák, který byl nasazen o dvě pozice výš než Dent, těžil zejména po prohrané první sadě z mnoha soupeřových nepřesností, například sedmi dvojchyb. "Oba jsme začali trochu nervózně, prohrávali jsme podání, ale já jsem se postupem času přece jen uklidnil. V druhém a třetím setu jsem už byl se svou hrou spokojený," řekl podle agentury AP.

V úvodním dějství ztratil Novák třikrát servis a při protivníkově setbolu zahrál dvojchybu. V druhé sadě však dokázal otupit soupeřův útočný styl přesnými returny a prohozy a Američan začal ztrácet nervy. V rozhodujícím třetím setu pak prolomil český tenista Dentovo podání ve čtvrté hře a získaný náskok už udržel.

Dent v semifinále vyřadil Bohdana Ulihracha, Novák v sobotu zvítězil nad bývalým prvním hráčem světa a nejvýše nasazeným Australanem Lleytonem Hewittem. "Celý týden jsem se cítil velmi dobře. Porazil jsem tady několik velmi dobrých hráčů, například Srichaphana, Hewitta a dnes i Denta, a ve finále jsem i ve čtyřhře," připomněl. Z deblového finále ale poté Novák, který hrál s Petrem Pálou, odstoupil za stavu 1:5 v úvodním setu, podle agentury AP kvůli bolestem břicha. "Začal jsem je cítit už ve finále dvouhry. Myslel jsem si, že budu v deblu v pořádku, ale po pauze se to ještě zhoršilo," vysvětloval Novák.

Z prvenství se tak mohla stejně jako před týdnem v Šanghaji radovat česko-americká dvojice Pavel Vízner, Jared Palmer. Mužská část tokijského turnaje byla dotována částkou 690 tisíc dolarů.

Na předchozím turnaji v Šanghaji podlehl Novák v semifinále Argentinci Guillermu Caňasovi. Dnešním vítězstvím navázal na týden starý triumf krajana Tomáše Berdycha na turnaji v Palermu.

SPORT.CZ

obsah | svět - svet