Jiří Novák vyhrál milionový turnaj

Jiří Novák si tři týdny po triumfu v Tokiu připsal druhé letošní vítězství na turnaji okruhu ATP. Český tenista dnes ve finále v Basileji v pětisetové bitvě porazil Argentince Davida Nalbandiana a vyhrál sedmý turnaj v kariéře. Je to ale poprvé, co vyhrál turnaj v hale.

"Je to můj obrovský úspěch, první titul v hale a největší turnaj, jaký jsem v kariéře vyhrál. Mám z toho nesmírnou radost," řekl Novák. "Bylo to nesmírně těžké utkání, protože se hrálo ve vysokém tempu," doplnil nejlepší český tenista. Novák díky dnešní výhře inkasuje šek na 140.600 eur a připíše si 50 bodů do žebříčku Champions Race.

Po proměněném mečbolu se jakoby nevěřícně chytil za hlavu, ale hned si svůj úspěch uvědomil a zvedl ruce k triumfálnímu gestu nad hlavu. Podal si ruku se soupeřem a dostal polibek od manželky Kateřiny.

Český hráč zkomplikoval Argentinci cestu na Turnaj mistrů. Nalbandian je zatím mezi náhradníky a tenisté mají před sebou již jen turnaj Masters v Paříži, kde by musel Jihoameričan zřejmě vyhrát, aby se do Houstonu kvalifikoval.

Nalbandian ztrácel nervy

V dlouhých výměnách od základní čáry se Nalbandian prosazoval drtivými přímými údery, Novák na druhou stranu dokázal měnit

styl hry a mixovat různě liftované míče. Zaplněné hlediště vidělo skvělý tenis. V první sadě se prosadil Argentinec, ale v dalších dvou byl přesnější Novák a dostal se do vedení. "Měl jsem o něco navrch a byl jsem o píď lepší," uvedl Novák.Nalbandian se na sebe zlobil, což odnesla po ráně do země jeho raketa.

Ve čtvrtém setu se Nalbandian zvedl a Novákovi povolil jen game. "Promarnil jsem šanci vzít mu v první hře servis a sám si smolně podání prohrál. Od toho se to odvíjelo," popsal Novák.

Do páté sady český hráč však nenastupoval zkroušený. "Na takové situace jsem zvyklý," řekl. Za stavu 3:2 získal brejk a při svém servisu zvýšil na 5:2. Nalbandian vypěnil a rozsekal další rám rakety. Rozhodčí mu za to vzal fiftýn a Novák dokončil zápas při jeho podání, když využil třetí mečbol.

"Hrál se výtečný tenis a zaplaťpánbůh to dobře skončilo pro mě," řekl Novák.

Sedmý triumf na turnaji ATP

Devětadvacetiletý český hráč proměnil dvanáctou finálovou účast na okruhu ATP v sedmý turnajový titul. Podruhé dokázal v jednom roce vyhrát dva turnaje, poprvé se mu to povedlo před třemi lety, kdy kraloval v Gstaadu a Mnichově. V Basileji vyhrál dvouhru jako pátý český tenista. Před ním to naposledy před třiadvaceti lety dokázal Ivan Lendl.

Výsledky: Dvouhra - finále: Novák (ČR) - Nalbandian (4-Arg.) 5:7, 6:3, 6:4, 1:6 a 6:2.

Čtyřhra - finále: B. Bryan, M. Bryan (2-USA) - Arnold, Hood (Arg.) 7:6 (11:9), 6:2.

NOVINKY

obsah | svět - svet