Českou vlajku ponese v Turíně Sáblíková

Vlajkonošem české výpravy bude při zahájení olympiády v Turíně rychlobruslařka Martina Sáblíková (18), držitelka juniorských světových rekordů na 3000 a 5000 metrů. Dalším kandidátem byl skokan Jakub Janda. Před čtyřmi lety v Salt Lake City nesl českou vlajku Aleš Valenta.

Výběr vlajkonoše komplikoval fakt, že v době zahájení her v jejich dějišti nebudou všichni čeští sportovci, některé druhý den čeká závod a například zástupci lyžařských disciplín budou bydlet daleko od Turína v horách. Proto chtěl Český olympijský výbor oznámit jméno vyvoleného až na poslední chvíli.

"Jako první jsme oslovili Kateřinu Neumannovou, ale pak jsme se rozumně dohodli, že by to nebylo dobré. Museli jsme vybírat z lidí, kteří budou ve vesnici v Turíně," řekl šéf české mise František Dvořák. Nakonec proto oslovili Sáblíkovou. Další volbou byl skokan na lyžích Jakub Janda, který se však zahájení osobně nezúčastní.

Reálně tak mohli zástupci ČOV vybírat z trojice Sáblíková, rychlobruslařka na krátké trati Kateřina Novotná nebo krasobruslař Tomáš Verner. Rodačka z Nového města na Moravě s čestnou úlohou souhlasila i přesto, že první závod ji čeká již 12. února, kdy je na programu her závod na tři kilometry. "Nebude však muset absolvovat strastiplnou cestu z hor a únava nebude taková," věřil Dvořák.

Sáblíková by neměla mít ani problém se samotnou váhou vlajky. "Předpokládáme, že stejně jako na minulých hrách bude tyč z hliníku, takže vlajka nebude tak těžká," dodal Dvořák na adresu drobné rychlobruslařky. Sáblíková se v roli vlajkonoše setká například s chorvatskou lyžařkou Janicou Kosteličovou, italskou krasobruslařkou Carolinou Kostnerovou nebo lotyšským hokejovým gólmanem Artursem Irbem.

LIDOVKY

obsah | svět - svet