Ladislav Nižňanský byl propuštěn z vazby

Šestaosmdesátiletý Ladislav Nižňanský, obžalovaný z účasti na válečných masakrech ve slovenských vesnicích, byl v pátek propuštěn z vazby. Rozhodl o tom mnichovský soud poté, co výpovědi svědků tento týden přesvědčivě nepotvrdily účast obžalovaného na masakrech ve slovenských vesnicích Ostrý Grúň a Kľak počátkem roku 1945.

"Po skončení dnešního soudního jednání je volný," řekla mluvčí mnichovského soudu. Mnichovský soudce prohlásil, že podezření proti obžalovanému trvá, nelze je už ale považovat za důvodné. Nižňanský byl zatčen v Mnichově letos 19. ledna a od té doby byl ve vyšetřovací vazbě. Většinu času strávil ve vazební nemocnici. Jeho advokát Steffen Ufer se už počátkem roku neúspěšně pokusil dosáhnout propuštění z vazby. Novou žádost podal koncem září s odůvodněním, že proti obžalovanému neexistuje důvodné podezření, a nehrozí ani nebezpečí, že by uprchl.

Svědci si protiřečili

Soud chtěl ale nejprve vyslechnout svědky. Výpovědi členů protipartyzánské jednotky Edelweiss, jejíž slovenské části údajně Nižňanský velel, ale přesvědčivě nepotvrdily, zda vydal rozkaz k masakru, ani zda se jej osobně účastnil.

Korunní svědek obžaloby Ján Repaský si při třídenní výpovědi protiřečil, nebyl schopen potvrdit, zda Nižňanský na místě byl nebo ne, ani zda střílel či nikoli. Soudní znalec potom jeho výpověď zpochybnil, když řekl, že devětasedmdesátiletý důchodce trpí výpadky paměti, které "plní jinými obsahy".

Obvinění Nižňanského

Nižňanský je obžalován z podílu na smrti 164 lidí ve vesnicích Ostrý Grúň, Kľak a poblíž obce Kšinná v lednu a v únoru 1945. Masakry jsou připisovány jednotce Edelweiss, jež po potlačení Slovenského národního povstání pronásledovala partyzány. Nižňanský působení v jednotce nepopírá, tvrdí ale, že v inkriminovanou dobu na místě masakrů nebyl, a že jeho část jednotky pronásledovala partyzány v okolních horách.

Nižňanský byl v komunistickém Československu za účast na masakrech odsouzen v roce 1962 k smrti v nepřítomnosti. Žil už v té době v Německu, kam emigroval. Advokát Ufer považuje tehdejší proces za vykonstruovaný.

Před mnichovským soudem vystoupil tento týden i tehdejší komunistický prokurátor Martin Kováč, který tvrdil, že tehdejší proces byl veden korektně. Další jednání je plánováno na úterý, rozsudek má být vynesen 29. října.

NOVINKY

obsah | svět - svet