Obnova české Národní budovy se prodraží

Řádově o milióny korun podraží rekonstrukce české Národní budovy na newyorském Manhattanu jak kvůli aktualizovanému odhadu nákladů (původní činil 320 mil. Kč), tak kvůli odstraňování škod způsobených nedávným průsakem topných olejů ze sousedního objektu.

"Rozdíly mohou být řádově několik miliónů korun," sdělilo Ministerstvo zahraničných vecí na otázku o navýšení ceny s tím, že "výkyvy kursu nelze předvídat a obě smluvní strany musí respektovat vývoj kursu, který nemohou nijak ovlivnit".

Obnova Národní budovy je největší investiční akcí ministerstva. Americké diplomatické zdroje sdělily Právu, že kdyby se ČR rozhodla koupit na Manhattanu pozemek a postavit na něm nový objekt, byla by cena mnohonásobně vyšší.

Ani rozsah škod způsobených průsakem olejů zatím nelze podle MZV přesně určit. "Můžeme konstatovat, že řádově jde o několik miliónů korun," uvedl tiskový odbor, podle nějž se nyní "tyto náklady postupně evidují jako podklad pro jednání o náhradě vzniklé škody". Ta se bude vymáhat soudně. "Podle dosavadních jednání a konzultací bychom mohli očekávat uzavření kauzy zhruba do jednoho až půldruhého roku," uvedlo MZV.

Národní budovu, již krajané postavili v letech 1895-97 a jež v uplynulých desetiletích chátrala, odkoupil český stát od krajanských spolků v roce 2001 za symbolický dolar a zavázal se ji obnovit a poskytnout jim jedno patro k bezplatnému využívání. Původní termín dokončení byl letos v létě, nyní je to nejdříve na podzim.

JIŘÍ ROŠKOT, PRÁVO

obsah | svět - svet