Američané řekli, co chtějí od Čechů místo víz

Spojené státy vyjasnily, jak chtějí východoevropským státům otevřít dveře do Ameriky. Při zavádění bezvízového režimu budou sledovat hlavně bezpečnostní hlediska. Počet odmítnutých žádostí o víza do USA už nebude rozhodujícím kritériem, i tak ale zůstane jedním z hledisek.

Příklon k bezpečnostním kritériím potvrdili představitelé amerických ministerstev vnitřní bezpečnosti a zahraničí na schůzce s velvyslanci nových zemí Evropské unie ve Washingtonu.

Páteř nové podoby bezvízového programu má podle náměstka ministra vnitřní bezpečnosti Paula Rosenzweiga tvořit například repatriace občanů, kteří pobývají ve Spojených státech protiprávně, výměna informací o cestujících do USA a zavedení elektronického systému pro sdílení dat. Mezi další faktory náleží dohody o ozbrojených agentech na palubách některých přímých letů do USA, cestovní doklady s ochrannými elektronickými prvky a zvýšení bezpečnosti na letištích v jednotlivých zemích.

Americká administrativa zdůraznila, že USA nebudou po zemích požadovat taková bezpečnostní opatření, která by nechtěla po svých vlastních občanech.

Český velvyslanec Petr Kolář věří, že načrtnuté podmínky jsou pro Českou republiku splnitelné. "Záleží na tom, jek se k nim postaví příslušné české úřady," řekl. Upozornil například, že pasy s biometrickými údaji se už připravují. "Nevidím nic, co bychom neměli být schopni splnit," uvedl.

Konkrétní kroky ale budou chvíli trvat. Administrativa musí o návrhu přesvědčit Kongres a ten se v novém složení sejde až na začátku ledna.

(tha), iDNES.cz, ČTK

obsah | svět - svet