Moravcová vyhrala v Durbane všetko

Martina Moravcová mala na treťom podujatí Svetového pohára v krátkom bazéne bohatý program. Za uplynulé tri dni absolvovala šesť disciplín - a všetky víťazne.

Predovšetkým sobota bola pre našu plavkyňu náročná, po dvoch súťažiach v úvodný piatok ju čakali až tri dsiciplíny. Nie div, že sa večer, keď došla do hotela, cítila trochu unavená... A to ju ešte čakala včera záverečná krauliarska dvojstovka.

Zverenkyňa amerického trénera Stevena Collinsa plávala v sobotu tri disciplíny: motýľkarskú stovku i päťdesiatku a aj krauliarsku päťdesiatku - a na všetkých bola najrýchlejšia. Na obľúbenej motýľkarskej stovke vyhrala 27-ročná rodáčka z Piešťan suverénne výkonom 57,58. Tento čas jej v tabuľkových prepočtoch FINA vyniesol 990 bodov. Moravcová nasadila od začiatku rýchle tempo, v druhej polovici dokázala ešte zrýchliť a dohmatnúť s náskokom 0,98 s pred Číňankou Xu Yanwei, tretia skončila Juhoafričanka Lootsová za 59,87.

Veľa času na oddych dvojnásobnej striebornej medailistke zo Sydney neostávalo, o chvíľu už zaberala na krauliarskej päťdesiatke - tú vyhrala časom 25,23. Oproti dopoludňajším rozplavbám zaplávala o štyri desatiny rýchlejší čas, napriek tomu za vlastným slovenským rekordom z roku 2000 zaostala o 42 stotín. Niekoľko minút po krauliarskom šprinte stála opäť na štartovacom bloku - tentoraz na stovkárskej polohovke. V tejto disciplíne triumfovala výkonom 1:01,63 - opäť suverénne, s náskokom 1,12 s pred Američankou Copeovou, tretia doplávala jej krajanka Stittsová (1:03,19).

V záverečný deň už musela len dvakrát do bazéna - dopoludnia v rozplavbe na krauliarskej dvojstovke a večer vo finále. Ani tam (ne)našla premožiteľku a zvíťazila časom 1:56,30 min.

Najlepšia slovenská plavkyňa vyhrala v Durbane šesť disciplín, napriek tomu s dosiahnutými časmi nebola spokojná.

KLÁRA URBÁNOVÁ

obsah | svět - svet