Ľubomír Moravčík ukončil kariéru

Dlhoročný futbalový reprezentant, 37-ročný Ľubomír Moravčík, sa po 19 rokoch pôsobenia na futbalovej scéne rozhodol ukončiť kariéru. Podľa japonských médií sa tvorivý stredopoliar rozhodol odísť pre zranenie členka, ktoré utrpel v drese tímu najvyššej japonskej súťaže JEF United Ičihara, kde od júla pôsobil.

Moravčík začal kariéru v Nitre, kde si vybojoval aj miesto v česko-slovenskej reprezentácii a predstavil sa aj na MS 1990 v Taliansku, kde sa zverenci Jozefa Vengloša prebojovali do štvrťfinále. Nitriansky odchovanec neskôr dlhé roky pôsobil vo Francúzsku v tímoch St. Etienne a Bastia, potom zamieril do Duisburgu a v roku 1998 si ho futbalový svetobežník Vengloš vyžiadal z pozície trénera z nemeckého tímu do Celtiku Glasgow, kam Moravčík prestúpil za 385.000 libier.

V drese katolíckeho klubu dosiahol Slovák najväčšie úspechy, keď svojimi výkonmi pomohol Celtiku k dvom ligovým titulom i viacerým pohárovým triumfom. Na konci kariéry opäť vypočul želanie Vengloša, kormidelníka japonskej Ičihary a podpísal s tímom polročný kontrakt. V dôsledku zranenia členka však nastúpil iba v troch ligových dueloch a napokon sa rozhodol ukončiť kariéru.

(r)

obsah | svět - svet