Unesený český misionář je na svobodě

Český misionář Roman Musil, který byl před několika dny unesen na Haiti, byl propuštěn. Informoval o tom ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda a potvrdil to i člen české rady řádu Oblátů Martin Sedloň.

O Musilovo propuštění se zasloužil jiný misionář, který také na Haiti pomáhá, řekl dnes s případem obeznámený kněz Tomáš Vyhnálek. Musil, který je z řádu Oblátů Neposkvrněné Panny Marie, je podle Vyhnálka v dobré psychické a fyzické kondici. Na Haiti zůstává.

Ministr novinářům řekl, že k záchraně Musilova života pomohl fakt, že je katolický kněz. "Je potvrzeno, že pan Musil je na svobodě. To říkáme s velkou úlevou. Jsme rádi, že se tak stalo. Podle našich informací k tomu došlo včera v noci," uvedl Svoboda.

Únosci požadovali výkupné. Česká republika nic neplatila, to zajišťoval řád. Vyhnálek uvedl, že třebaže byl zaplacen první požadavek ve výši necelých 4000 dolarů (asi 98.000 korun), Musila odmítli únosci i přes sliby pustit. Naopak požadovali dalších 50.000 dolarů (zhruba 1,25 milionu korun).

Tato částka se už platit nemusela, neboť se o Musilovi dozvěděl jiný misionář, kněz z řádu pasionistů. "Únosce znal. Když se dozvěděl, že zadržují Romana, vyjednal, aby ho pustili," přiblížil Vyhnálek. Musil byl podle něj držen v chudinské čtvrti, které kněz z řádu pasionistů pomáhal mimo jiné s dodávkami vody.

Nebezpečná mise

Musil, který studoval na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, spolupracuje s olomouckou Agenturou rozvojové a humanitární pomoci. Pravděpodobně ve středu jel spolu s patnáctiletým chlapcem do hlavního města pro balíky, které ze Zábřehu či Olomouce odeslala Charita. Údajně těsně před cílem ale byli uneseni.

S Haiti nemá Česká republika navázané diplomatické vztahy. V únoru se ale česká vláda usnesla, že je naváže a že otevře honorární konzulát. V případu se podle Svobody velmi angažoval kandidát na českého honorárního konzula, který spolupracoval s řádem Oblátů Neposkvrněné Panny Marie.

Ministr dodal, že také česká diplomacie udělala vše, co v dané situaci bylo třeba. Svoboda telefonoval s tamním ministrem zahraničí Hérardem Abrahamem, připraven byl odjet do země i český diplomat. Podle Svobody Haiti není pro turisty bezpečná země, pro dovolenou by si měli vybírat jiné destinace. Nebezpečí tam číhá na každého člověka bílé pleti - je totiž považován za bohatého. "Haiti je země chaosu, kde vládnou různé guerilly," řekl Svoboda, podle něhož si někteří tamní lidé únosy vydělávají.

Podle agentury Reuters bylo od března na Haiti uneseno přes 1000 lidí. Každý, kdo by chtěl na Haiti jet, by se měl o aktuální situaci informovat na českém velvyslanectví ve Venezuele nebo na českém ministerstvu zahraničí, dodal ministr.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | svět - svet