Slovenské misie misie na Cypre a Golanských výšinách zostávajú klúčové

Ozbrojené sily SR sa neplánujú stiahnuť z misií Organizácie spojených národov (OSN) na Cypre (UNFICYP) a Golanských výšinách (UNDOF).

"Tieto dve misie považujeme v súčasnosti za kľúčové," uviedol dnes na tlačovej besede v Bratislave náčelník Centra riadenia operácií GŠ OS SR Ondřej Novosad. Dodal, že OS SR pripravujú ďalšie kontingenty na rotáciu. V oboch misiách pod hlavičkou OSN pôsobí 370 vojakov.

V júli bola ukončená misia v Etiópii-Eritreii (UNMEE). Podľa Novosada sa tak stalo v súlade s koncepciou účasti Ozbrojených síl SR v zahraničných misiách. Plánuje sa presun špeciálnej techniky, prístrojov a výstroja do iných misií, s ich posilnením o nových vojakov sa ale nepočíta.

Slovenskí vojaci pôsobili v Eritrei od decembra 2000 do júla tohto roku. Za ten čas odmínovali mechanicky vyše 6,8 milióna metrov štvorcových a ručne vyše 1,8 miliónov metrov štvorcových územia. Okrem toho vojaci odmínovali viac ako 1370 kilometrov ciest. Tiež sa podieľali na výstavbe a rekonštrukcii ciest a infraštruktúry a likvidovali nevbuchnutú muníciu. Za necelé štyri roky slúžilo v misii UNMEE 715 vojakov a vystriedali sa štyria velitelia. Vo februári 2002 zahynul pri havárii vozidla desiatnik Vladimír Kollár. Profesionalitu slovenských vojakov vysoko ohodnotila aj OSN.

(r)

obsah | svět - svet