Fantóm Mintál vzbudzuje v Európe rešpekt

Slovensko má po dlhej dobe opäť futbalistu, o ktorom sa v Európe často hovorí. Záložník Norimbergu Marek Mintál suverénne vedie tabuľku najlepších strelcov nemeckej ligy a v poradí európskych kanonierov, usilujúcich sa o Zlatú kopačku, je s 19 gólmi druhý. Viac presných zásahov má na svojom konte len Francúz Thierry Henry z Arsenalu Londýn.

Pritom 27-ročný Slovák bol donedávna v zahraničí prakticky neznámy. V roku 2003 prestúpil zo Žiliny do druholigového Norimbergu za stotisíc eúr. Svojmu novému klubu pomohol medzi elitu a už po polovici prvej sezóny v nemeckej lige vzbudil obrovskú pozornosť. Liverpool za neho údajne ponúkol štyri milióny eúr, ale v Norimbergu zatiaľ nechcú o predaji ani počuť. "Mintál je náš poklad. Výkladná skriňa nášho klubu," prehlásil na klubovej internetovej stránke prezident Norimbergu Michael Roth. A tréner Wolfgang Wolf dodal: "Pre nás je nenahraditeľný, navyše jeho trhová cena stúpa s každým gólom."

Slovenský reprezentant nastrieľal takmer polovicu zo štyridsiatich gólov ligového nováčika a novinári už klub prekrstili na FC Mintál. Svoje umenie ukázal i v charitatívnom zápase výberu ligy proti nemeckej reprezentácii, v ktorom dal gól Lehmannovi už po piatich minútach na ihrisku.

Jeho bilancia je o to pozoruhodnejšia, že hrá v zálohe. Žiadny koncový hráč, na ktorého góly pracuje celé mužstvo, ale futbalista, ktorý útočí z druhej vlny!

Nemeckí odborníci si márne lámu hlavu, v čom spočívá Mintálovo kúzlo. Ako je možné, že dáva viac gólov než miliónové hviezdy ako Makaay, Pizarro, Ailton alebo Klose? Mintál nie je zvlášť rýchly, na ihrisku dokonca pôsobí skôr veľmi rozvážnym dojmom. Nevyhľadáva súboje, ale vždy sa objaví tam, kde nikto nie je. V Nemecku mu to vynieslo prezývku "Fantóm", ktorú vraj s obľubou používá aj tréner Wolf.

Mintál sa nebojí vystreliť i z ťažkých pozícií, kde by si to nikto netrúfol. V tom mu pomáha výborná kopacia technika a všestrannosť. Reportéri časopisu Kicker spočítali, že osem gólov dal pravou nohou, sedem ľavačkou a štyri hlavou. Len dva góly strelil z penalty, v nedeľu si proti Dortmundu mohol bilanciu vylepšiť, ale tretí pokutový kop nepremenil.

Pred svojim odchodom do Nemecka bol dvakrát po sebe kráľom strelcov slovenskej ligy, ale že sa takto razantne presadí i v bundeslige, to ani na Slovensku nikto nečakal. Terez fanúšikovia dúfajú, že svoju streleckú formu prenesie i do reprezentácie. V kvalifikácii majstrovstiev sveta dal totiž zatiaľ len jeden gól.

PRAVDA

obsah | svět - svet