Do Evropské komise míří další Čech

Česko bude mít v Bruselu dalšího svého zástupce na významné "evropské" pozici. Stane se jím dosavadní náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko, který do Bruselu odjíždí už v květnu.

V Evropské komisi, přesněji na generálním ředitelství pro životní prostředí, bude Miko dohlížet na ochranu přírodních zdrojů. Jako ředitel této části "evropského ministerstva životního prostředí" bude mít na starosti například i soustavu chráněných území Natura 2000.

"Budu dělat v podstatě to samé, co jsem dělal na českém ministerstvu, akorát na úrovni Evropské unie," vysvětlil včera Miko.

Po místopředsedkyni unijního statistického úřadu Eurostat Marii Bohaté a místopředsedovi Evropského parlamentu Miroslavu Ouzkém se Ladislav Miko stane dalším Čechem, který v Bruselu obsadil významné místo.

Miko zvítězil v náročném čtyřkolovém výběrovém řízení, které trvalo téměř rok a zúčastnilo se ho celkem 93 zájemců. Odcházející náměstek hodlá ještě před svým začátkem práce v Evropské komisi dokončit několik "domácích" věcí.

Miko sestavuje například mapu území, která budou vhodná pro stavbu větrných elektráren, nebo strategii na ochranu ekosystémů.

Ladislav Miko je původem Slovák a je mu 44 let. Vystudoval fakultu přírodních věd na Univerzitě Karlově. Pracoval ve slovenské akademii věd, české Inspekci životního prostředí a od roku 2002 jako náměstek na ministerstvu životního prostředí. Mluví anglicky, německy, rusky a polsky.

JANA MACHÁLKOVÁ

obsah | svět - svet